7. 1. 2018, 07:13 | Vir: STA

V Los Angelesu bodo podelili filmske in televizijske nagrade zlati globus

profimedia

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda prireja nocoj v hotelu Beverly Hilton 75. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus, ki jo bo vodil komik Seth Meyers znan po zbijanju šal na račun predsednika ZDA Donalda Trumpa. Nagrade se podeljujejo v času, ko se Hollywood ubada s poplavo obtožb o spolnih nadlegovanjih.

Meyers je v promocijskem videu za podelitev že napovedal, da imajo veliko za povedati glede spolnih škandalov, ki so se lani začeli z obtožbami na račun producenta Harveyja Weinsteina, pa tudi o zadevah izven Hollywooda, kar leti na predsednika Trumpa.

Filmski in televizijski navdušenci po svetu si bodo lahko prireditev, ki se je drži sloves bolj sproščenega zborovanja zvezdnikov kot bo kasnejša podelitev filmskih nagrad oskar, ogledali v živo na uradni facebook strani zlatih globusov.

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda podeljuje nagrade za filmske in televizijske dosežke, pa tudi glasbenikom in posebno nagrado Cecil B. DeMille za izjemne dosežke v svetu zabave. Letos jo je dobila Oprah Winfrey.

Največ nominacij za filmski zlati globus ima letos romantična fantazija Guillerma del Tora Oblika vode in sicer sedem, v kategoriji televizijskih nagrad pa s šestimi nominacijami vodi drama televizije HBO "Majhne velike laži" (Big Little Lies).

Oblika vode je med drugim nominirana v kategoriji najboljša drama, Sally Hawkins pa je nominirana za najboljšo igralko v tej kategoriji. Film pripoveduje o osamljeni delavki v strogo varovanem vladnem laboratoriju (Sally Hawkins), katere življenje se za vedno spremeni, ko odkrije vznemirljiv tajni eksperiment. Ljubezenska zgodba, postavljena v čas hladne vojne, je na letošnjem mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah prejela zlatega leva za najboljši film.

S po šestimi nominacijami mu sledita filma Zamolčani dokumenti in Trije plakati pred mestom, ki sta oba nominirana tudi v kategoriji najboljša drama. Meryl Streep za vlogo v prvem, Frances McDormand za vlogo v drugem pa sta nominirani za najboljšo igralko v omenjeni kategoriji.

V kategoriji najboljša drama sta sicer nominirana še filma Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk.

Za najboljšo igralko v kategoriji drama pa sta nominirani še Jessica Chastain (Velika igra) in Michelle Williams (Ves denar sveta).

Za najboljšega igralca v kategoriji drama so nominirani Timothee Chalamet (Pokliči me po svojem imenu), Daniel Day-Lewis (Fantomska nit), Tom Hanks (Zamolčani dokumenti), Gary Oldman (Najtemnejša ura) in Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.).

Za režijo pa so nominirani Guillermo del Toro (Oblika vode), Martin McDonagh (Trije plakati pred mestom), Christopher Nolan (Dunkirk), Ridley Scott (Ves denar sveta) in Steven Spielberg (Zamolčani dokumenti).

Štiri nominacije je dobil film Lady Bird, po tri nominacije pa imajo filmi Ves denar sveta, Pokliči me po svojem imenu, Dunkirk, I, Tonya in Največji šovmen.

Filmske kategorije velikokrat služijo kot dobra podlaga za napoved dobitnikov bolj prestižnih nagrad oskar, zlati globusi pa imajo dodano vrednost, da se podeljujejo tudi za televizijske dosežke.

Z Velikimi majhnimi lažmi v kategoriji televizijskih filmov ali krajših serij med drugim tekmujeta tudi Fargo in Grešnica (The Sinner), v kategoriji komedij je nominacijo dobila serija "Will &Grace", pa tudi "SMILF", "black-ish" in "Marvelous Mrs. Maisel", v kategoriji televizijske dramske serije pa Igra prestolov, Krona, "Stranger Things" in "The Handmaid's Tale".

Nagrade bodo med drugim podeljevali Jennifer Aniston, Roseanne Barr, Halle Berry, Carol Burnett, Mariah Carey, Jessica Chastain, Viola Davis, Zac Efron, Gal Gadot, Greta Gerwig, John Goodman, Hugh Grant, Kit Harington, Neil Patrick Harris, Salma Hayek, Dwayne Johnson, Angelina Jolie, Michael Keaton, Shirley MacLaine, Ricky Martin, Helen Mirren, Sarah Jessica Parker, Natalie Portman, Susan Sarandon, J.K. Simmons, Octavia Spencer, Emma Stone, Sharon Stone, Keith Urban, Alicia Vikander, Emma Watson in Reese Witherspoon.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.