V madridskem muzeju Prado so združili umetnost s tehnologijo

Aplikacija vsebuje več kot 400 umetnin

26. 12. 2020, 06:28 | Scena | Vir: STA

              V madridskem muzeju Prado so združili umetnost s tehnologijo (foto: profimedia) profimedia

V muzeju Prado so v sodelovanju s podjetjem Samsung pripravili aplikacijo Prado Guide app. S tem so po pisanju Art Dailyja naredili velik korak k približevanju umetnosti širši družbi s pomočjo odgovorne rabe tehnologije. V aplikaciji je podrobno predstavljenih več kot 400 umetnin, ki jih hrani sloviti madridski muzej.

"Ta aplikacija predstavlja uporabno orodje tako za nove obiskovalce kot za strokovnjake, hkrati pa muzej približuje vse bolj številčnim uporabnikom, ki si želijo dostopati do jasnih in natančnih informacij o delih, ki jih hrani," je dejal direktor Prada Miguel Falomir.

Aplikacija predstavlja prvi virtualni muzejski vodič, ki je primeren za pametne telefone z operacijskimi sistemi Android in iOS. Podatki v njej temeljijo na fizičnemu vodiču, ki so ga v muzeju prvič predstavili leta 2008 in velja za njihovo najbolj razširjeno publikacijo, saj so doslej prodali že 600.000 izvodov v desetih jezikih.

V aplikaciji je predstavljenih več kot 400 umetnin iz muzejske zbirke, ki so jim pridani poglobljeni posodobljeni zapisi vodilnih muzealcev. Denimo o zgodbi, ki stoji za samim delom, o umetniku, ki ga je ustvaril, ter o pomenu, ki ga ima delo za muzejsko zbirko. Vsako delo si je mogoče tudi ogledati v visoki ločljivosti, v aplikaciji pa ne umanjkata niti opis samega muzeja in njegove zgodovine ter splošna predstavitev del, ki jih hrani.

"Prado Guide app bo uporabnikom z vsega sveta omogočil, da se pobližje spoznajo z našo kulturno dediščino, v skladu z našo ključno zavezo podpreti povezavo med kulturo in tehnologijo," je še dejal Alfonso Fernandez iz Samsunga, dolgoletnega tehnološkega partnerja madridskega Prada.