25. 8. 2021, 10:17 | Vir: STA

V Mestni hiši razstava ob stoletnici delovanja Šentjakobskega gledališča

Tamino Petelinšek/STA
V Mestni hiši razstava ob stoletnici delovanja Šentjakobskega gledališča (foto: Tamino Petelinšek/STA)

V zgodovinskem in steklenem atriju Mestne hiše bodo drevi odprli razstavo ob stoletnici Šentjakobskega gledališča z naslovom Izkusi Šentjakobsko gledališče. Razstava želi po eni strani predstaviti delčke iz obsežne zgodovine gledališča in po drugi obiskovalce seznaniti s posebnostmi gledališkega ustvarjalnega procesa.
 

Razstavni prostor je razdeljen v več manjših postaj, v katerih obiskovalec lahko na svoji koži doživi gledališko transformacijo oziroma s svojim sodelovanjem vpliva na način percepcije razstavljenih gradiv, je zapisal direktor gledališča Milan Golob. Del razstave v steklenem atriju je namenjen poklonu vsem članicam in članom Šentjakobskega gledališča od ustanovitve do današnjega dne.

"Ena izmed posebnosti Šentjakobskega gledališča so igralske avdicije, bodisi pri sestavljanju ustrezne zasedbe bodisi pri sprejemanju novih članov. Prav avdicija je rdeča nit, ki bo obiskovalce vodila skozi različne prostore. V vsakem izmed prostorov so razstavljeni gledališki predmeti, denimo rekviziti, besedila, plakati, kostumi, scenski osnutki, pripomočki za maskiranje in maske. Z nekaterim bodo obiskovalci lahko tudi rokovali ali si jih nadeli ter doživeli preobrazbo v odrski lik in se nazadnje na pomanjšanem odru preizkusili v branju dramskega odlomka ali pesmi," direktorjeve besede navajajo na spletni strani Šentjakobskega gledališča.

Golob je zapisal še, da bo tako vsak, ki se bo odločil za aktivno sodelovanje, na nek način izkusil, kako poteka delo v zaodrju in kakšne vrste izkušnja je avdicija za članstvo v Šentjakobskem gledališču. Razstavo si je moč tudi samo ogledati in opazovati tiste, ki se bodo odločili za interaktivno izkušnjo. "Šentjakobsko gledališče je med vsemi slovenskimi gledališči najbolj odprto, in interaktivna razstava to odprtost še poudarja," je zaključil.

Razstavo so skupaj s sodelavci gledališča zasnovale dramaturginja in gledališka pedagoginja Ira Ratej, arhitektka in scenografka Barbara Matul Kalamar in arhitektka, scenografka ter kostumografka Katja Komljanec Koritnik.

Pri snovanju razstave, ki bo na ogled do 13. septembra, so imeli še posebej v mislih mlajše obiskovalce, otroke zadnjih dveh triletij osnovne šole, dijake in študente, za katere lahko ob skupinskih ogledih vsebino razstave še dodatno prilagodijo glede na starost in njihovo zanimanje za posamezne segmente gledališkega ustvarjanja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.