Nika Arsovski | 28. 4. 2020, 08:00

"V najtežjih časih so dozoreli najplemenitejši ljudje"

Tosca Beat
"V najtežjih časih so dozoreli najplemenitejši ljudje" (foto: Tosca Beat)

Tudi glasbeniki s svojimi kreativnimi idejami, koncerti s kavča ali novimi singli močno pripomorejo k širjenju pozitivne energije v času koronavirusne krize. Tri akademske pevke, ki ustvarjajo pod imenom Tosca Beat, so tako izdale novo pesem Higher, ki nas spodbuja, da v tem času v sebi poiščemo moč, s katero se bomo povzpeli še višje.

TOSCA BEAT je skupina treh akademskih opernih pevk,Zale Hodnik, Urške Kastelic in Eve Pavli, ki v svojih projektih združujejo operno petje in klasično glasbo z aktualnimi glasbenimi trendi. Dekleta so se že pred časom uveljavila tudi na slovenski glasbeni sceni, tokrat pa presenečajo z novim projektom, ki je pisan na kožo aktualnemu času.  

"Pesem Higher je nastajala več kot eno leto, imele smo idejo, želele smo navdihujočo skladbo, Eva je napisala pesem in besedilo, ki smo jo nato dokončale s pomočjo producenta Žana Serčiča in pianista Urbana Grabenška. Konec prejšnjega leta smo posneli tudi material za videospot, katerega idejna vodja je bila Nataša H. Korinšek. Čakale smo na primeren trenutek, včasih niti ne veš zakaj. Pa vendar, v trenutnih razmerah smo prepoznale ujemanje s sporočilom te pesmi, zato smo se odločile, da je zdaj pravi trenutek za izdajo. Še zdaj se spominjamo, kakšna pozitivna energija se je ustvarila ob snemanju videospota. K sodelovanju smo povabile ljudi, ki so zaradi različnih posebnosti morda na videz drugačni in so zaradi tega večkrat težko shajali v življenju, vendar so se kljub vsemu odlično znašli in so poleg vsega tudi ustvarjalni, pozitivno naravnani in nam zato predstavljajo veliko inspiracijo. Včasih preprosto pozabimo, kako pomembno je, da smo zdravi, da nam telo dobro deluje. Za to moramo biti hvaležni," pojasnjujejo glasbenice.

Idejo in navdih za pesem so črpale iz zgodbe Nataše Hodnik Korinšek, ki je prevzela tudi režisersko in scenaristično taktirko videospota. V tistem trenutku jo je pot vodila skozi težko življenjsko preizkušnjo, saj so ji zdravniki postavili diagnozo degeneracije makule ali rumene pege. Ker za to bolezen ni zdravila in bolnik postopoma izgubi vid, je morala opustiti poklic arhitektke in oblikovalke. Vseeno ni obupala in ni opustila visokih ciljev. Obrnila je nov list v življenju, poiskala nov poslovni izziv in si izpolnila skrito željo - vpisala doktorski študij. Tudi njena sedemletna hči Ela Hodnik Korinšek, sicer nadarjena plesalka, je pri dveh letih prebolela skupek otroških bolezni, zato je delno ostala brez sluha in nosi slušni aparat. Ti dve zgodbi sta služili kot navdih pri nastajanju pesmi in videospota.

Ta je nastal še pred začetkom virusne krize, ki je zaustavila vse glasbene aktivnosti. K sodelovanju pri snemanju pa so dekleta povabile prijatelje in znance ter ljudi, ki so zaradi različnih posebnosti morda na videz drugačni, zaradi česar so večkrat težko shajali v življenju, vendar so se kljub vsemu odlično znašli in zato predstavljajo veliko inspiracijo. Obraz glasbene kampanije Higher je postala Neja Zrimšek Žiger, ki se je rodila brez rok, vendar je to ni ustavilo, temveč  pozitivna energija kar sije iz nje. To je moč opaziti tudi v njenem glasbenem, pevskem in slikarskem ustvarjanju. Povabilu glasbenic se je odzvala tudi svetovna prvakinja v boksu Ema Kozin.

"V najtežjih časih so dozoreli najplemenitejši ljudje. Izkoristimo trenutke, ko se lahko zamislimo in zazremo vase, odvrzimo negativnost in vse, kar nas vleče navzdol. V sebi poiščimo moč, da se bomo na koncu povzpeli še višje. V boljši svet," so prepričana dekleta iz skupine Tosca Beat.

Tosca Beat

Ker se je javno življenje v teh dneh zaustavilo, so glasbeniki prisiljeni ustvarjati za štirimi stenami lastnega doma.

"Nam glasbenikom se je vsakdan zelo spremenil, odpadli so nam vsi koncerti in predstave. Verjetno še dolgo ne bomo stopile na oder in to je za nas velik šok. Vendar se pri ustvarjanju nismo ustavile, pripravljale smo projekt Higher, v 'paci' pa imamo še kar nekaj projektov, za katere upamo, da jih bomo lahko kmalu uresničile. Ker se trenutno zelo, zelo pogrešamo. Zala živi namreč v drugi občini, zato smo si rekle, da se bomo malo pozabavale ter si popestrile prosti čas s snemanjem 'korona' filmčka za naš single Love Recipe. Smo se že se pošteno nasmejale ob gledanju do sedaj posnetega materiala.  Drugače pa imamo sedaj možnost, da smo kreativne tudi v drugih panogah, na primer v kuhanju in vrtičkanju," so o preživljenju časa v trenutnih okoliščinah povedale Zala, Eva in Urška.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.