V okviru festivala Europa Cantat poteka natečaj za zborovsko fotografijo

16. 3. 2021, 14:46 | Scena

              V okviru festivala Europa Cantat poteka natečaj za zborovsko fotografijo (foto: Europa Cantat 2021) Europa Cantat 2021

Fotografije sprejemajo do 19. aprila, k sodelovanju pa so vabljeni fotografi iz Slovenije in tujine. Na natečaju izbrane fotografije bodo na ogled na razstavi na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli med 1. julijem in 1. avgustom.

Ljubljana bo med 16. in 25. julijem gostila mednarodni zborovski Festival Europa Cantat 2021, ki poleg obilice petja prinaša tudi številne spremljevalne dogodke in projekte z različnih področij kulturnega ustvarjanja. Eden od njih bo Zborovska fotopromenada, ki bo zborovsko petje predstavila skozi fotografski objektiv. Razstava bo na ogled med 1. julijem in 1. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v osrednjem ljubljanskem parku Tivoli, na njej pa bodo na kar 80 panojih predstavljene fotografije, izbrane na mednarodnem natečaju.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, ki Festival Europa Cantat 2021 organizira skupaj z Evropsko zborovsko zvezo, k sodelovanju vabi profesionalne in ljubiteljske fotografe, pevce, pevke, ljubitelje zborovske glasbe in vse, ki se ukvarjajo s fotografijo in so ujeli, ali bodo še imeli priložnost v svoj fotografski objektiv, tablico ali mobilni telefon ujeti motive, povezane z zborovstvom. Sodelujejo lahko torej vsi, ki v svojem arhivu že hranijo primerne fotografije, kot tudi tisti, ki jih bo natečaj spodbudil k ustvarjanju nove vizualno domišljene zborovske fotografije.

Kot je povedala Maja Stojanov s festivala Europa Cantat 2021, bo »Fotopromenada na Jakopičevem sprehajališču pomenila uvod v poletje, ki bo vsem mimoidočim naznanila festival in jih skozi 80 panojev popeljala v širni svet zborovstva. Fotografska razstava o zborovski glasbi bo v tako obsežni in strukturirani obliki pri nas predstavljena prvič. Ker želimo skupno petje predstaviti v več dimenzijah, smo v natečaj vključili štiri tematske kategorije.«

OD NOSTALGIJE DO KREATIVNE PROMOCIJSKE FOTOGRAFIJE

Zborovsko življenje poleg odrskega doživetja prinaša mnogo raznolikih in zanimivih trenutkov, izkušenj in situacij, na primer vaje, turneje, praznovanja, pestro dogajanje v zaodrju pred in po nastopu …, zato se je na natečaj mogoče prijaviti v štirih tematskih sklopih.

Za predstavitev v kategoriji Nekoč/retro/vintage se bodo potegovale prispele fotografije, ki prikazujejo zgodovino zborovstva, kot na primer, kakšni so bili začetki zborovskega petja, kakšne koncertne obleke in frizure so nosili pevci v določenem obdobju in podobno. V kategorijo Na odru sodijo fotografije, ki odkrivajo scenografijo, kostume, koreografijo ali pa gre za bližnje portrete, na katerih so ujeta čustva pevcev. Kategorija Za odrom je posvečena fotografski vizualizaciji zadnjih priprav v zaodrju, preden zbor stopi pred občinstvo, pa tudi občutkom pevcev po nastopu ali tekmovanju. V zadnji razpisani kategoriji Promo organizatorji zbirajo promocijske fotografije zborov, ki presegajo okvirje klasične promocijske fotografije in s svojim pristopom segajo v širše kulturno okolje.

Posamezni fotograf lahko sodeluje s po štirimi fotografijami v posamezni kategoriji.