27. 10. 2020, 15:49 | Vir: STA

V osmih mesecih 70 odstotkov manj mednarodnih turistov

Profimedia

Število mednarodnih turističnih prihodov je po svetu v prvih osmih mesecih letos glede na enako obdobje lani upadlo za 70 odstotkov, je danes sporočila Svetovna turistična organizacija (UNWTO). Razlog je pandemija covida-19 in z njo povezane omejitve potovanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omejitve potovanj so močno ovirale glavno poletno turistično sezono na severni polobli. Število turistov je julija na letni ravni upadlo za 81 odstotkov, avgusta pa za 79 odstotkov.

Od januarja do avgusta je čez meje svoje države potovalo 700 milijonov manj turistov kot v tem obdobju lani. S tem je bilo izgubljenih 730 milijard dolarjev prihodkov. To je osemkrat več, kot je bilo izgubljenega v času gospodarske krize leta 2009.

"Ta doslej še nevideni padec ima dramatične družbene in gospodarske posledice ter na kocko postavlja milijone delovnih mest in podjetij," je ugotovitve komentiral prvi mož UNWTO Zurab Pololikašvili.

Najhuje je bila prizadeta azijsko-pacifiška regija, v kateri je število mednarodnih turističnih prihodov upadlo za 79 odstotkov. Sledila je Afrika z Bližnjim vzhodom s padcem v višini 69 odstotkov, Evropa z 68 odstotkov manj mednarodnimi turisti in obe Ameriki s 65-odstotnim znižanjem.

V Evropi je bil sicer poletni padec nekoliko manjši kot v nekaterih drugih regijah sveta; avgusta je bil 69-odstoten. Vendar pa evropske države sedaj ponovno uvajajo različne omejitve, kar pomeni, da okrevanja panoge še ne gre pričakovati.

Po oceni UNWTO bo število mednarodnih turistov tudi v celotnem letošnjem letu upadlo za 70 odstotkov, okrevanja pa ne gre pričakovati pred koncem prihodnjega leta. Petina strokovnjakov, ki so svetovali organizaciji pri pripravi poročila, odboj pričakuje šele leta 2022.

Lani je število mednarodnih turističnih prihodov poraslo za štiri odstotke na 1,5 milijarde. Najbolj obiskana država je bila Francija, sledili sta Španija in ZDA.

Mednarodni turizem je padec nazadnje zabeležil leta 2009, ko je bilo zaradi globalne gospodarske krize zmanjšanje štiriodstotno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.