10. 8. 2021, 18:28 | Vir: STA

V prihodnjih dneh se bodo temperature dvignile do 35 stopinj; nekaj idej, kam v Sloveniji pobegniti pred vročino

Shutterstock

V vročih dneh, ki jih v tem tednu napovedujejo vremenoslovci, si bo marsikdo želel poiskati hladen kotiček. Takoj ko pridemo do malo več zelenja in vode v naravi, nam bo lažje, so spomnili na agenciji za okolje. V Slovenski turistični organizaciji pa Slovenijo vidijo dovolj raznoliko, da bo vsakdo lahko našel svoj način za pobeg pred vročino.

V vročih dneh so primerno zatočišče alpske doline in območja z rekami, je spomnil meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. "Torej nekoliko višje ležeči kraji, malo več zelenja in kaj vode," je naštel. Praktično celotna Gorenjska, je dodal.

"Najbolj zoprno je v mestih, kjer se pregreje in se niti nočne temperature ne spustijo pod 20 stopinj Celzija," se je strinjal. "Asfalt se čez dan segreje, ponoči pa seva nazaj," je dodal.

Prebivalci Ljubljane se bodo v Tivoliju, na Golovcu ali na Šmarni gori po njegovih besedah takoj boljše počutili, ker gozd predstavlja naravno senco, je pojasnil. Med Ljubljančani je po njegovih besedah priljubljen izletniški kraj tudi denimo Iški vintgar.

V Sloveniji je možnosti za pobeg pred vročino zelo veliko, od jam, doživetij pod zemljo in planin do termalnih kopališč in morske obale, je prepričana tudi vodja tržnega komuniciranja v Slovenski turistični organizaciji (STO) Livija Kovač Kostantinovič.

Ljudje se po njenih opažanjih zelo radi pred vročino umaknejo v planine, kjer se lahko odločijo denimo za pohodništvo in kolesarjenje. Po njenih navedbah je denimo na Rogli v povprečju deset stopinj Celzija hladneje kot v dolini. Naš cilj je lahko tudi Pohorje, je dodala.

V dolini Soče se lahko vozimo s kanujem ali gremo na rafting, na Dolenjskem vabi Kolpa. V Velenju si lahko izberemo gastronomsko izkušnjo v podzemlju, s kanujem ali kajakom pa se odpravimo v podzemlje Pece, je naštela. Kraj za obisk ob vsakem vremenu, saj je tam temperatura vedno enaka, pa so po njenem namigu jame. Nenazadnje lahko pred vročino pobegnemo v muzej, je predlagala.

Poletno vreme se bo ta teden nadaljevalo, napovedujejo vremenoslovci.

V sredo bo nekaj neviht, potem pa bo vreme stabilno. V notranjosti države bodo temperature v četrtek okoli 30 stopinj Celzija, v soboto in nedeljo pa do 34 ali 35 stopinj. Ob morju in v Vipavski dolini bo tako vroče že v četrtek, a rekordi ne bodo preseženi, pravijo na Arsu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.