31. 1. 2020, 13:48 | Vir: STA

Razstava Banksy - A Visual Protest v Rimu!

profimedia
Razstava Banksy - A Visual Protest v Rimu! (foto: profimedia)

V razstavišču Chiostro del Bramante bo od 21. marca na ogled razstava Banksy - A Visual Protest. Razstavljenih bo okoli 80 del najbolj znanega anonimnega uličnega umetnika, med njimi kultne umetnine, kot so Love is in the Air, Girl with Balloon in Toxic Mary, pa še kipi, printi ter ovitki plošč in zgoščenk, ki jim je Banksy dal grafično podobo.

Na razstavi v Rimu bodo po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa na ogled dela, ki jih je Banksy ustvaril med letoma 2001 in 2017 in so nastala v dialogu z antično umetnostjo in arhitekturo.

Postavitev javnosti predstavlja ves Banksyjev svet, vključno s temami, ki se jih loteva, ter z različnimi tehnikami, ki se jih poslužuje pri ustvarjanju - od natisov na papir ali platno, slikanja na platno z oljem in akrili, slikanja s sprejem na platno do ustvarjanja podob s šablonami na cementu ali kovini ter kipov iz nenavadnih materialov.

Vzporedno z Banksyjevimi deli pa bodo v razstavišču Chiostro del Bramante v luči 500-letnice Rafaelove smrti v sklopu projekta #ARTisalwaysCONTEMPORARY predstavili tudi delo tega velikega italijanskega renesančnega mojstra z naslovom Sibila in angeli. Freska sicer krasi rimsko baziliko Santa Maria della Pace. Namen razstavljavcev je vzpostaviti dialog med deli Banksyja in Rafaela ter s tem predstaviti, kako je umetnost vselej sočasna, še navaja Ansa.

Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v rodnem Bristolu. S svojim uličnim udejstvovanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postajal pa je zanimiv tudi za umetniški trg.

Razstava v Rimu bo na ogled do 26. julija.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.