13. 6. 2018, 06:30 | Vir: STA

V škandalu Nobelovih nagrad francoski fotograf Arnault obtožen posilstva

profimedia
V škandalu Nobelovih nagrad francoski fotograf Arnault obtožen posilstva (foto: profimedia)

Švedsko tožilstvo je 71-letnega znanega francoskega fotografa Jeana-Claudea Arnaulta obtožilo posilstva ženske, katere imena francoska tiskovna agencija AFP ne navaja. Oktobra 2011 naj bi jo prisilil v oralni spolni odnos, decembra istega leta pa še posilil med spanjem. Zaradi Arnaulta letos ne bo Nobelove nagrade za literaturo.

Švedska akademija, ki podeljuje Nobelove nagrade za literaturo, je do izbruha škandala štela 18 članov, vendar jih je šest po prepirih, kako ravnati ob obtožbah spolnih zlorab in napadov, šest odstopilo in ni več niti kvoruma za izvolitev novih članov.

Problem je v tem, ker je Arnault poročen s sedaj že nekdanjo članico akademije, pesnico Katarino Frostenson. Škandal o posiljevanjih in spolnih zlorabah žensk s strani bogatih, slavnih in znanih moških, ki je lani izbruhnil v ZDA s hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom, je pljusknil tudi na Švedsko.

Novembra lani je časnik Dagens Nyheter objavil izpovedi 18 žensk, ki trdijo, da so bile Arnaultove žrtve med letoma 1996 in 2017. Med njimi so tudi žene in hčere nekaterih članov akademije. Arnault tako kot Weinstein vse zanika, tožilka Christina Voigt pa je za AFP zatrdila, da ima dovolj dokazov za obtožnico.

Švedska akademija je zaradi škandala in usihanja članstva v začetku maja sporočila, da Nobelove nagrade za leto 2018 ne bo razglasila do prihodnjega leta, ko bo razglašena skupaj z nagrado za 2019. Menda trenutno ni velikega javnega zaupanja v akademijo.

Katarina Frostenson je kršila pravila o konfliktu interesov, ker ni razkrila, da je solastnica prireditvenega prostora, ki ga vodi njen mož in je v preteklosti od akademije prejemal sredstva.

Zaradi povezav akademije z Arnaultom in ker Katarina Frostenson ni bila izključena iz akademije, so v začetku aprila odstopili trije člani akademije - Peter Englund, Klas Ostergren in Kjell Espmark. Odstopila je tudi Arnaultova žena in še dva člana, med njima Sara Danius, prva ženska na čelu akademije od njene ustanovitve leta 1786.

Švedska akademija je tudi nagrajence iz let 1915, 1919, 1925, 1926, 1927, 1936 in 1949 razglasila leto kasneje. Nagrad pa sploh ni podelila med prvo in drugo svetovno vojno, leta 1914, 1918, 1940, 1941, 1942 in 1943 ter iz še danes neznanih razlogov leta 1935, navaja na spletni strani The Guardian.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.