15. 6. 2021, 18:19 | Vir: STA

V Sloveniji se je uradno začela kopalna sezona

Nebojša Tejić/STA

Danes se je v Sloveniji uradno začela kopalna sezona. Tako kot lani bo sicer še naprej ključno spoštovanje ukrepov, kot sta razkuževanje in zagotavljanje medosebne razdalje, so ob tem zapisali na koprski občini. Na mestnem kopališču in plaži v Žusterni so prav v teh dneh zaključili še zadnja vzdrževalna in obnovitvena dela.

Kopalna sezona se na morju sicer začenja 1. junija, s 15. junijem pa tudi na vseh celinskih vodah. Sezona se na celinskih vodah zaključi 31. avgusta, na morju pa 15. septembra. Po podatkih Agencije RS za okolje je v naši državi na rekah, jezerih in morju skupno 48 odsekov naravnih kopalnih voda.

Na kopališčih bo letos veljal podoben režim obratovanja kot minulo leto. Obiskovalci bodo morali ohranjati varnostno razdaljo, v zaprtih prostorih na kopališčih pa nositi obrazno masko. V Žusterni bo lahko na plaži hkrati največ 700 obiskovalcev, v Kopru pa 500. V primeru polne zasedenosti površin bodo na obeh kopališčih vstop začasno prepovedali, so zapisali na mestni občini.

Upravljavca koprskih kopališč, javno podjetje Marjetica Koper in Javni zavod za šport Mestne občine Koper, sta se pred sezono lotila potrebnih vzdrževalnih in obnovitvenih del. V Kopru so na mestih, kjer je bila trava dotrajana, to nadomestili s travno rušo, obnovili opazovalni stolp, preuredili garderobne hiške in namestili dodatne zabojnike za ločeno zbiranje embalaže. V Žusterni so poleg rednih vzdrževalnih del postavili nova otroška igrala in zamenjali pesek v peskovniku. Minule dni so zaključili tlakovanje celotnega območja izliva hudournika, ki so ga očistili in uredili.

S ponedeljkom je svoja vrata za obiskovalce odprl zunanji bazen, v katerem bodo poleti trenirali plavalci in vaterpolisti. Bazen bo obratoval med 8. in 18. uro, za otroke do 4. leta starosti je vstop brezplačen.

Obe kopališči sta opremljeni s sanitarijami in tuši, v Kopru si lahko obiskovalci izposodijo ležalnike, v Žusterni pa bodo konec meseca v morje postavili napihljiva igrala za otroke. Na obeh je na voljo tudi gostinska ponudba, s 1. julijem pa si bodo lahko obiskovalci v knjižnici na plaži brezplačno izposodili različno bralno gradivo.

Z julijem bo ob Centru vodnih športov znova zaživel tudi Active Koper, ki bo vsem ljubiteljem morja in aktivnega načina življenja ponudil različne aktivnosti, so še napovedali na koprski občini.

V četrtek je sicer predvideno uradno odprtje centralne portoroške plaže, na dogodku pa bodo tudi dvignili modro zastavo kot simbol kakovosti naravnih kopališč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.