V središču 9. Festivala svetovne književnosti v Zagrebu bo slovenska književnost

26. 7. 2021, 06:33 | Scena | Vir: STA

              V središču 9. Festivala svetovne književnosti v Zagrebu bo slovenska književnost (foto: profimedia) profimedia

V Zagrebu bo med 5. in 11. septembrom potekal 9. Festival svetovne književnosti (FSK). V številnih programih se bo predstavilo približno 50 avtorjev iz 15 držav s treh celin. V fokusu letošnjega festivala bo slovenska književnost, so napovedali organizatorji.

Festival svetovne književnosti bo tudi letos v Zagreb pripeljal nekaj največjih imen svetovne in hrvaške književnosti, piše na spletni strani hrvaške založbe Fraktura, ki festival organizira. Napovedali so približno 50 gostov, a njihova imena kot tudi natančni program festivala bodo objavili naknadno.

"Letos je v fokusu slovenska književnost. Slovenija bo tudi častna gostja na največjem svetovnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023," so zapisali v napovedi septembrskega dogodka. Glede na dosedanjo festivalsko prakso predstavljanja pisateljev, katerih knjige so ne tako dolgo nazaj izšle v hrvaškem prevodu, je mogoče v Zagrebu med drugimi pričakovati Bronjo Žakelj in Zorana Predina.

Posebej bodo predstavili belorusko književnost in njene avtorje, med katerimi so mnogi nasprotniki režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. V fokusu festivala bo tudi 100. obletnica delovanja francoskega inštituta v Zagrebu, so še napovedali organizatorji.

Slovesno odprtje bo 5. septembra na poletnem odru hrvaške radio-televizije (HRT), spremljati ga bo mogoče v neposrednem prenosu na programu hrvaške televizije (HTV), so izpostavili. Festivalski programi bodo potekali na več lokacijah po mestu. Poleg literarnega programa napovedujejo tudi gledališki predstavi ter tradicionalno razstavo hrvaških likovnih umetnikov. Predstavili se bodo z deli, ki so jih navdihnila literarna dela festivalskih gostov.