V Wittenbergu slovesno ob 500. obletnici objave Luthrovih tez

31. 10. 2017, 09:43 | Scena | Vir: STA

              V Wittenbergu slovesno ob 500. obletnici objave Luthrovih tez (foto: profimedia) profimedia

V nemškem mestu Wittenberg ob reki Laba bo danes potekala slovesnost ob 500. obletnici objave 95 tez Martina Luthra, ki so postale podlaga za prenovo ne le vere in Cerkve, ampak tudi družbe in kulture v Evropi in širše.

Nemški teolog Luther je odločno nasprotoval tedanji praksi Rimskokatoliške cerkve, ki je ljudem v zameno za denar odpuščala grehe in na ta način zbirala denar za drago obnovo Bazilike sv. Petra v Rimu. Potem ko se je zaradi odpustkov zapletel v oster spor z vrhom nemške Cerkve, naj bi pred točno 500 leti, 31. oktobra 1517, na vrata Grajske cerkve v Wittenbergu, kjer je takrat deloval, nabil omenjenih 95 tez, a je za nekatere zgodovinarje to zgolj legenda.

Samemu Luthru naj bi šlo pri tezah predvsem za nasprotovanje odpustkom in naj ne bi pričakoval, da bodo imele te tako daljnosežen vpliv. V njih je pozval k spoštovanju Božje besede, kakor je zapisana v Svetem pismu, ki da mora imeti vodilno vlogo pri cerkvenem oznanjanju in učenju. Za Slovence je bilo posebej pomembno, da je bila v središču protestantizma Božja beseda, zapisana v jeziku, ki je bil ljudem blizu in so ga poznali, saj sta v tistem času izšli prva knjiga v slovenščini ter prvi celovit prevod Svetega pisma.

Številni strokovnjaki sicer pravijo, da Luther omenjenih tez sploh ni nabil na cerkvena vrata v Wittenbergu - med drugim ga takrat naj sploh ne bi bilo v mestu -, ampak jih je v protestnem pismu poslal tedanjemu nadškofu Albertu iz Mainza. A skozi zgodovino se je uveljavila drugačna zgodba, majhen Wittenberg pa je obveljal za rojstni kraj reformacije.

Slovesne maše v Grajski cerkvi in svečanosti, ki ji bo sledila, se bosta med drugim udeležila nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Frank-Walter Steinmeier. Obiskovalci bodo med drugim uživali v velikem srednjeveškem spektaklu in svetlobni instalaciji. Z današnjim dnem, ki bo za Nemce tokrat izjemoma dela prost dan, se formalno končuje jubilejno leto reformacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.