17. 6. 2021, 07:33 | Vir: STA

V zadnjem ohranjenem divjem življenjskem okolju za javanske nosoroge opazili dva mladiča

profimedia

Na najbolj zahodni točki otoka Java, v indonezijskem nacionalnem parku Ujung Kulon, so opazili dva javanska nosoroga, ki spadata med najbolj ogrožene sesalce na svetu.

Nosoroga, stara nekje od treh mesecev do enega leta, so ujeli v objektiv v nacionalnem parku Ujung Kulon, zadnjem ohranjenem divjem življenjskem okolju za javanske nosoroge, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Javanski nosorogi so ena najbolj ogroženih vrst na svetu. Včasih jih je bilo v Jugovzhodni Aziji mogoče najti na tisoče, danes pa je njihovo število močno upadlo zaradi posegov ljudi v njihovo življenjsko okolje in nebrzdanega divjega lova. Po ocenah indonezijskega ministrstva za okolje jih je na najbolj zahodni točki otoka Java le okoli 70.

Vrsta javanskega nosoroga, znanega tudi pod imenom manjši enorogi nosorog, je ena izmed petih obstoječih vrst nosorogov. Spada v isti rod kot indijski nosorog in ima podobno mozaično podobo kože, ki spominja na oklep, vendar je po velikosti bližje črnemu nosorogu. Rogove imajo samo samci in so običajno krajši ter manjši od rogov drugih nosorogov, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.