30. 12. 2020, 10:22 | Vir: STA

V ZDA letos najbolj občudovana Donald Trump in Michelle Obama

Profimedia

Gallupov inštitut je ob koncu leta izvedel anketo o tem, koga Američani najbolj občudujejo. Med moškimi je to predsednik ZDA Donald Trump, med ženskami pa nekdanja prva dama Michelle Obama.

Trump je najbolj občudovan pri 18 odstotkih Američanov, sledi nekdanji predsednik Barack Obama s 15 odstotki podpore pred novoizvoljenim predsednikom Josephom Bidnom s šestimi odstotki in direktorjem ameriškega inštituta za nalezljive bolezni pri nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthonyjem Faucijem, ki je dobil tri odstotke glasov.

Za Faucijem se je uvrstil papež Frančišek, sledijo pa poslovnež Elon Musk, senator Bernie Sanders, ustanovitelj Microsofta Bill Gates, košarkar LeBron James ter dalajlama.

Američani pri moških sicer nimajo veliko domišljije, saj so v 74 letih izvajanja ankete kar 60-krat na prvo mesto postavili predsednika ZDA.

Trumpovo prvo mesto na lestvici najbolj občudovanih v letu, ko je sicer doživel poraz na predsedniških volitvah, prekinja 12 zaporednih let Baracka Obame na vrhu Gallupove lestvice najbolj občudovanih moških v ZDA. Obama in Trump sta si lani delila prvo mesto, Obama pa se je z 12 leti na vrhu izenačil z nekdanjim predsednikom Dwightom Eisenhowerjem.

Michelle Obama je v ženski kategoriji prejela deset odstotkov podpore pred novoizvoljeno podpredsednico ZDA Kamalo Harris s šestimi odstotki in prvo damo ZDA Melanio Trump s štirimi odstotki.

Melania Trump je bila v zadnjih štirih letih vedno v prvi deseterici, na vrhu pa nikoli, čeprav Američani v Gallupovi anketi precej redno postavljajo na vrh aktualne prve dame. Največkrat je bila na vrhu lestvice Hillary Clinton.

Za Melanio Trump se je uvrstila Oprah Winfrey pred nemško kanclerko Angelo Merkel, bivšo prvo damo in ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, kongresnico Alexandrio Ocasio Cortez, britansko kraljico Elizabeto II., ameriško vrhovno sodnico Amy Coney Barrett in švedsko podnebno aktivistko Greto Thunberg.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.