9. 5. 2021, 09:04 | Vir: STA

V Združenju tujih dopisnikov Hollywooda so se po očitkih končno odločili za spremembe

profimedia
V Združenju tujih dopisnikov Hollywooda so se po očitkih končno odločili za spremembe (foto: profimedia)

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (HFPA), ki podeljuje filmske in televizijske nagrade zlati globus, se je po obtožbah o pomanjkanju raznolikosti odločilo za spremembe. HFPA namreč sestavlja več kot 90 mednarodnih novinarjev, februarja pa je poročilo razkrilo, da med njimi ni nobenega temnopoltega člana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skupina več kot sto publicistov v Hollywoodu je v marčevskem pismu od HFPA zahtevala konec "diskriminatornemu vedenju, neprofesionalnosti, etični neprimernosti in domnevni finančni korupciji", pridružile pa so se ji kritike skupine Time's Up.

Člani HFPA so se nato v četrtek odločili za povečanje članstva za 50 odstotkov v sledečih 18 mesecih, za vključevanje temnopoltih novinarjev in zaposlitev svetovalcev raznolikosti. Potrdili so tudi konec strogim in netransparentnim omejitvam članstva.

"Ker se zavedamo nujnosti in vprašanja transparentnosti, bomo, da bi naša organizacija postala bolj vključujoča in raznolika, članstvo nenehno posodabljali," je po navedbah AFP v izjavi zapisal predsednik HFPA Ali Sar.

Zlati globusi, ki jih podeljuje HFPA, so po pomembnosti v hollywoodski sezoni filmskih nagrad takoj za oskarji. Vendar se je njihov prihodnji status po poročanju AFP znašel pod vprašajem zaradi nekaterih polemik.

Bivšega predsednika HFPA Philipa Berka so minuli mesec izključili iz združenja zaradi posredovanja elektronskega sporočila, v katerem je bilo gibanje Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matter) označeno za "sovražno gibanje". Svetovalca, ki so ju najeli za reševanje vprašanja raznolikosti, pa sta zaradi pomanjkanja napredka odstopila.

Večina članov združenja redno dela za znane medijske ustanove, a je pomanjkanje številnih verodostojnih novinarjev HFPA postavilo pod drobnogled. Prav tako so v združenju poželi kritike, da so na zlatih globusih večkrat spregledali filme in TV serije s temnopoltimi in manjšinskimi ustvarjalci.

Studii se vseeno še vedno trudijo, da bi si člani HFPA ogledali njihove filme in televizijske serije - včasih po precej razkošnih pogojih, kot menijo nekateri vpleteni, ki so o tej temi po poročanju AFP govorili pod pogojem, da ostanejo anonimni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.