Vid Legradić | 14. 2. 2022, 10:21

Valentinovo po svetu: od čokoladnih darilc na Japonskem do rožic slovenskih zaljubljencev

profimedia

14. februar je pomemben datum, ki ni le dan zaljubljenih, ampak še marsikaj drugega. V Sloveniji je valentinovo ekvivalent gregorjevega, zato ima slabšalni prizvok uvoženega praznika iz Amerike in naj bi spodbujal potrošništvo. Vendar valentinovo, kot praznik, le ni tako plitek, kot se zdi na prvi pogled. Ime nosi po Valentinu, duhovniku iz antičnega Rima, ki ima že sam po sebi pomembno sporočilo in zgodbo.

Pisalo se je 3. stoletje našega štetja. Takrat je Rimskemu imperiju vladal cesar Klavdij II. Vojskoval je mnogo vojn, za katere mu je sčasoma začelo primanjkovati vojakov. Razlog za manko je bila, po Klavdijevem prepričanju, pretirana navezanost rimskih moških na svoje žene. Nedohranjenost vojske si je razlagal s tem, da moški ne želijo zapustiti svojih žena in družin. Da bi se znebil omenjene težave, je prepovedal vse poroke v Rimu. Duhovnik Valentin se s tem ni strinjal in odloka ni spoštoval. Kljuboval je Klavdiju ter na skrivaj še naprej sklepal poroke, vse dokler ga oblasti niso odkrile. Valentin je bil aretiran in obsojen na obglavljanje. Kazen je bila izvršena 14. februarja leta 270, prav na dan, ko so Rimljani praznovali luperkalijo, praznik povezan z zdravjem, očiščenjem in plodnostjo. Preko slednje naj bi se v ta dan prikradla ljubezen, in tekom naslednjih tisoč osemsto let iz valentinovega ustvarila praznik ljubezni.

Globalizmu navkljub praznuje vsaka kultura valentinovo malo drugače.

V Bolgariji je 14. februar dan vinarjev. Na ta dan se s pitjem dobrega vina počastijo pridelovalci vina. Žlahtna kapljica se lahko užije v družbi prijateljev, partnerja ali simpatije. Zato je valentinovo v Bolgariji najboljši dan za zmenek v letu.

Popolnoma drugače je v daljni Aziji. Tam se dan ljubezni obeležuje vsak mesec in vsak mesec je zgodba ljubezni malce drugačna. Na najbolj izrazito valentinovo, 14. februarja, poklanjajo japonska dekleta ali ženske fantom, partnerjem, sodelavcem in prijateljem čokolado. Čokolada se podari tisti osebi, ki človeku nekaj pomeni. Moški nato z enako gesto pokažejo naklonjenost ženskam mesec dni pozneje, 14. marca. Takrat je ženski spol tisti, ki je obdarjen s čokolado.

Zaradi delovno intenzivnega načina življenja pa je v daljni Aziji včasih tudi težko najti partnerja. Že nekoga peljati na zmenek je težavno. Iz tega razloga pride na vrsto 14. april, imenovan tudi »dan črnine«. Ta dan ima največjo veljavo v Južni Koreji. Takrat gredo samski na romantično večerjo kar sami. Jed, ki se na ta črni dan je, se imenuje jajangmeyon - črni nudlji, ki s svojo črnino simbolizirajo ranjeno srce.

Valentinovo je na Filipinih popoln dan za poroko, v nekaterih delih Južne Afrike pa priložnost, da se z diskretnim sporočilom pritrjenim na rokav okolico obvesti o svoji naklonjenosti do določene osebe. Z nekaj sreče bodo zapisane besede našle pot do simpatije in priprave na zmenek bodo lažje stekle. Na Finskem in Estoniji se valentinovo slavi kot dan prijateljev, v Ghani pa kot dan čokolade. V tej afriški državi je čokolada tako pomembna, da je leta 2007 valentinovo postalo kar nacionalni čokoladni praznik. Dan je bil izumljen s strani oblasti za namen promocije čokolade, ki ima v gospodarstvu Ghane zelo pomembno mesto. Če boste svojega partnerja ali simpatijo v tej afriški državi odpeljali na romantično večerjo 14. februarja, pričakujte ob hrani čokoladno spremljavo v prav vsakem meniju katerekoli restavracije. Le kaj bi valentinovo brez čokolade?

V Sloveniji valentinovo praznujemo podobno kot večina držav zahodnega sveta. Ljubo osebo obdarujemo, ji podarimo cvet in z njo morda obiščemo restavracijo. Nekaj romantike zagotovo ne škodi, ščepec ljubezni pa še manj. Prav zato se ni treba obremenjevati s pretirano potrošnjo. Darilo ima svojo resnično ceno v simbolični, ne materialni vrednosti. Zato je manj pogosto več - še zlasti, če je ljubezen tista prava.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.