Večer baletnih duetov pri vas doma

SNG Opere in baleta

28. 5. 2020, 13:28 | Scena

              Večer baletnih duetov pri vas doma (foto: Darja Štravs Tisu) Darja Štravs Tisu

Obeta se neposredni televizijski prenos gala baletnega koncerta iz dvorane SNG Opere in baleta Ljubljana v sredo, 3. 6., ob 20.00, na drugem programu TV Slovenija.

»Gala baletni koncert, ki ga ustvarjamo z vrhunsko mednarodno ekipo, je dokaz neuničljive želje po Umetnosti, nastopanju in premagovanju na videz nepremagljivih ovir. Predstavlja zmago nad vsem, kar nas je v preteklih mesecih ustavilo. Presežke, ki so nastali v sodelovanju med strokovnimi in javnimi institucijami, si bo na televizijskih zaslonih mogoče ogledati s prenosom v živo z odra SNG Opere in baleta Ljubljana,« - Staš Ravter, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana

Ker so zaradi epidemije koronavirusa gledališke, operne in baletne dvorane za nedoločen čas zaprle svoja vrata, se je Društvo baletnih umetnikov Slovenije v sodelovanju s SNG Opera in balet Ljubljana in Televizijo Slovenija odločilo balet pripeljati v naše domove in vsem ljubiteljem tega žlahtnega plesa sporočiti, da balet ni pozabil nanje. Tako se bo prvič zgodilo, da bo Televizija Slovenija v živo iz SNG Opere in baleta Ljubljana ob praznem avditoriju prenašala gala baletni koncert.

Večer plesnih duetov si bo v neposrednem prenosu mogoče ogledati na drugem programu TV Slovenija v sredo, 3. junija 2020, ob 20. uri.

Organizatorji so za baletni koncert Nismo pozabili na vas izbrali pretežno klasičen program z nekaj sodobnimi deli. V večeru duetov, sestavljenem iz priljubljenih baletnih predstav, bodo plesali najboljši domači baletni plesalci in plesalke. Prvič pa bo v Sloveniji nastopila tudi posebna gostja, prvakinja Maia Makhateli, ki je trenutno ena najboljših balerin na svetu.

»V teh čudnih, nepredvidljivih časih, ko si vsi želimo, da bi lahko neovirano počeli to, kar najraje delamo, torej ustvarjali tako zase kot za gledalce, nam takšni trenutki predstavljajo pot v normalnost,« je povedal ravnatelj SNG Opere in baleta Ljubljana Staš Ravter.

»Vemo, da naši dragi obiskovalci niso pozabili na nas, zato jim z baletnim koncertom sporočamo, da tudi mi nismo pozabili nanje. Za to potezo smo se odločili, ker bo po preklicu epidemije verjetno preteklo še nekaj časa, preden bodo v zaprtih prostorih dovoljene javne prireditve s številčnejšim občinstvom,« je dejal Petar Đorčevski, umetniški vodja baleta SNG Opere in baleta Ljubljana.

Baletni plesalci, ki so nastopanje že izjemno pogrešali, so bili nad pobudo za televizijski gala baletni koncert navdušeni, pa je dejal predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode. »Občinstvo v sedanjih okoliščinah prek zaslonov vabimo v baletno hišo. Ob tem pa sporočamo, da tudi v teh časih ustvarjamo,« je še dodal Rode.

 
 
PROGRAM

LABODJE JEZERO, Elegija – pas de deux Odette in princa Siegfrida iz četrtega dejanja 
Glasba: Peter Iljič Čajkovski
Koreografija: Lynne Charles po Lewu Ivanovu
RITA POLLACCHI, KENTA YAMAMOTO
 
VERDI PAS DE DEUX  
Glasba: Giuseppe Verdi
Koreografija: Tomaž Rode
NINA NOČ, FILIP JURIČ
 
LARGO   
Glasba: Georg Friedrich Haendel
Koreografija: Vlasto Dedovič
URŠA VIDMAR, FILIP VILJUŠIČ
 
HARLEKINADA, pas de deux   
Glasba : Cesare Pugni
Koreografija : Marius Petipa
YUYA OMAKI, ASAMI NAKASHIMA
 
VELIKI GATSBY, duet
Glasba: Samuel Barber
Koreografija: Leo Mujić
TJAŠA KMETEC, KENTA YAMAMOTO
 
HRESTAČ, pas de deux iz drugega dejanja   
Glasba: Peter Ilič Čajkovski
Koreografija: Youry Vamosh
ANA KLAŠNJA, YUJIN MURAISHI
 
HORA, duet  
Glasba: Balanescu quartet
Koreografija: Edward Clug
MIRJANA ŠROT, FILIP JURIČ
 
ROMEO IN JULIJA, Balkonska scena    
Glasba: Sergej Prokofijev
Koreografija: Tomaž Rode
MAIA MAKHATELI, PETAR ĐORČEVSKI