13. 9. 2020, 09:01 | Vir: STA

Večkrat preloženo otvoritev filmskega muzeja v Los Angelesu načrtujejo aprila

profimedia
Večkrat preloženo otvoritev filmskega muzeja v Los Angelesu načrtujejo aprila (foto: profimedia)

V Los Angelesu bodo aprila prihodnje leto predvidoma odprli muzej filmske akademije, ki vsako leto podeljuje nagrade oskar. Odprtje muzeja so že večkrat preložili, po zdajšnjih načrtih pa ga bodo odprli le nekaj dni po 93. podelitvi oskarjev z razstavo o japonskem režiserju animiranih filmov Hajau Mijazakiju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodstvo muzeja je v četrtek sporočilo podrobnosti načrtovane razstave. To bo prvi muzej v Severni Ameriki, ki bo z obsežno retrospektivo počastil desetletja dela 79-letnega filmskega ustvarjalca.

Kuratorka razstave je Nemka Jessica Niebel, ki je pred selitvijo v Los Angeles delala v filmskem muzeju v Frankfurtu.

Posebno razstavo so zasnovali tako, da bi ugajala največjim oboževalcem Mijazakija in obiskovalcem, ki še ne poznajo njegovega dela, je pojasnila v sporočilu za javnost.

Poleg filmov bo predstavila več kot 300 eksponatov, vključno z risbami, figurami in plakati. Nekatere od njih so doslej videli le na Japonskem.

Načrte za muzej sta leta 2012 razkrila ameriška filmska akademija in priznani italijanski arhitekt Renzo Piano. Gradnjo so s sredstvi podprli zvezdniki, kot sta Steven Spielberg in George Lucas, ter filmski studii, fundacije in podjetja.

V dveh stavbah bo na približno 30.000 kvadratnih metrih mogoče videti del zbirke akademije, vključno s filmi, scenariji, rekviziti in kostumi, predviden pa je tudi kino s 1000 sedeži.

Režiser Mijazaki, soustanovitelj legendarnega risanega studia Ghibli v Tokiu, je znan po vizualno osupljivih risankah, kot sta Princesa Mononoke in Moj sosed Totoro. Za film Čudežno potovanje je leta 2003 dobil oskarja za najboljši animirani film. Njegov zadnji film je Veter se dviga iz leta 2013.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.