10. 12. 2018, 08:16 | Vir: STA

Velika Britanija: Lani je vrata zaprlo skoraj 130 javnih knjižnic

Profimedia

V Veliki Britaniji so lani zaprli skoraj 130 javnih knjižnic, v obstoječih pa je v duhu varčevalne politike lokalnih oblasti v zadnjem desetletju začelo delati dodatnih 3000 prostovoljcev, poroča The Guardian.

Letno poročilo inštituta Cipfa podobno sliko s padanjem števila knjižnic in zaposlenega osebja kaže že vse od leta 2010.

Lani se je financiranje knjižnic lokalnih oblasti zmanjšalo za 30 milijonov, in sicer na 741 milijonov funtov. V Angliji, Walesu in na Škotskem so zaprli 127 javnih knjižnic, delovno mesto je izgubilo ali ga zapustilo 712 ljudi, število prostovoljcev pa se je povečalo za 3000, in sicer na 51.394.

Knjižnice, ki jih vodijo prostovoljci, so v Veliki Britaniji postale skorajda že pravilo. Leta 2010 je bilo v rokah prostovoljcev le okoli deset knjižnic, do leta 2017 je ta številka narasla na okoli 500. Po podatkih inštituta Cipfa se je v zadnjih treh letih knjižnični službi v Veliki Britaniji pridružilo okoli 10.000 prostovoljcev.

Medtem ko je število obiskovalcev letos padlo za 10 milijonov, in sicer na 233 milijonov, pa tri najbolj obiskane britanske knjižnice - Centralna knjižnica v Manchestru in Centralna knjižnica Wembley in Centralna knjižnica Woolwich v Londonu še vedno letno naštejejo po več kot milijon obiskovalcev.

Nekdanji direktor verige knjigarn Waterstones Tim Coates meni, da je srčika težave britanskih javnih knjižnic v zelo slabem vodenju. "Upadanje obiska beležimo že več kot 20 let, že veliko dlje kot trajajo rezi v financiranje. Nihče, tako na vladi kot v knjižničnem sektorju, pa ni naredil ničesar, da bi se situacija izboljšala. Bila je le cela vrsta neučinkovitih poročil in iniciativ," je povedal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.