21. 10. 2021, 15:00 | Promocijska objava

Veste, kako opremiti dnevno sobo?

Opremi si dom

Ker je dnevna soba ključen prostor za druženje z družino, sorodniki in prijatelji, mu namenjamo kar nekaj pozornosti pri opremljanju. V njem se želimo počutiti prijetno in sproščeno.

Tilen Ledić, dipl. diz., je lastnik spletne pohištvene trgovine Opremisidom, pisec art bloga Painting with you in nasplošno ljubitelj lepega, ki vam bo skozi izkušnje in primere predstavil, kaj po njegovem mnenju naredi dnevno sobo prijetno in sproščeno.

Kakšen je namen dnevne sobe?

Opremljanje je veliko lažje, če se že na začetku vprašamo, za kakšnemu namenu bo naša dnevna soba služila:

 • Imamo pogoste obiske in si želimo prijeten prostor za drženje?
 • Beremo radi knjige in nam udobje veliko pomeni?
 • Dnevno sobo uporabljamo za vsakodnevno spanje?
 • Vsekakor poskrbite, da je dnevni prostor odraz vaše osebnosti, vašega življenjskega sloga in potrebe

Velikost dnevne sobe je pomembna

Kako boste opremili in dekorirali dnevno sobo je močno odvisno od same velikosti prostora. Nekaj nasvetov okoli velikosti spodaj:

 • V majhen prostor ne postavljajte velikega pohištva saj bo prostor navidezno dodatno zmanjšalo in se boste počutili utesnjeno.
 • Če je prostor zelo velik razmislite o dodatnik kosih pohištva kot so počivalnik, predalnikiin tabureji.
 • V majhnem prostoru uporabite svetlejše odtenke, da navidezno povečate prostor.
Več o vplivu barv in katere so primerne za posamezne prostore, prebetie v članku: Psihologija barv.
Opremi si dom

Sedežna garnitura

Mnogokrat boste slišali med pogovorom ali prebrali na spletu od strokovnjakov, da je najpomembnejši element dnevne sobe sedežna garnitura., s čimer se strinja tudi Tilen Ledić. "Običajno je to kar precej drag kos pohištva in menim, da si nihče ne želi menjati sedežne garniture večkrat letno zaradi nefunkcionalnosti, slabe kvalitete, neprimerne velikosti ali drugih razlogov."

 • V kolikor bo ta služila pogostem spanju oziroma prisegate na kvalitetno vzdržljivo sedenje, iščite dvojno vzmetenje.
 • Pozorni bodite na kvaliteto tkanine. Povprašajte na koliko ciklov poči? Če en dobite odgovora, je to navadno slab znak. Za primerjavo; Naravno usnje poči pri 40000 ciklih medtem ko tiste najkvalitetnejše tkanine zdržijo tudi čez 160000 ciklov.
 • Naj ima tkanina EasyClean oziroma vodoodporne lastnosti. Če izberete blago z omenjenimi karakteristikami, bo vzdrževanje občutno lažje.
Nekaj namigov pri nakupu kvalitetne sedežne garniture najdete tukaj.

Dobra osvetljenost

Dobra osvetlitev prostora je nujno potrebna, saj tudi ta zelo vpliva, kakšno bo počutje v prostoru. Vedno dajte prednost naravni svetlobi in namestitvi velikih oken, v kolikor je to mogoče, oziroma ste šele na začetku gradnje in planiranja. Narava že sama po sebi vpliva na boljše človekovo počutje, posledično pa prihranite pri električni energiji.

Ko izbiramo svetila, si vizualizirajmo zakaj jih bomo potrebovali.

Stropna svetila, da zadosti osvetlijo prostor, ko imamo obiske ali se družimo z družino

Talno svetilo, ko želimo prebrati kakšno zanimivo knjigo na naši sedežni ali počivalniku

• Indirektna led svetila, ko se želimo poigrati s svetlobo in prostor narediti nekoliko bolj intimen in romantičen.

Opremi si dom

Preproge

Izbira preproge lahko dnevni sobi prinese veliko topline in kontrasta. Bodite pozorni, da ne bo preproga premajhna.

Tri pravila pri velikosti:

 • Na veliko preprogo postavite vso pohišto (sedežno garnituro, klubsko mizico, počivalnik, itd...) in je ta še vedno za nekaj deset centimetrov večja.
 • Pod srednje veliko preprogo boste zataknili sprednje noge sedežne garniture. Ta bo navadno velikosti bodisi 200 x 150 cm bodisi 200 x 300 cm. Veliko je odvisno od same velikosti kavča.
 • Pri majhni preprogi je pomembno da je nekoliko večja kot vaša klubska mizica, na kateri bo stala.

Materiali in teksture

Materiali in teksture so zelo pomemben vidik opremljanja dnevne sobe. Z njimi lahko vplivamo na počutje in dojemanje prostora. Tudi, če imamo v prostoru nekoliko hladnejše materiale, kot je kovina, jih lahko z dodajanjem teksture in dodatkov omilimo in naredimo prostor toplejši.

Pri dodajanju teksture bo veliko vlogo odigrala preproga, zavese in večji dodatki kot so vaze in slike.

Barve

Vredno je omeniti tudi vlogo in pomen barv pri opremljanju. V kolikor imate majhno dnevno sobo, pazite, da ne boste uporabili pretemnih barv. Pravtako se v dnevnem prostoru izogibamo večjim količinam črne, rdeče ali sive barve saj prinašajo nekakšno neprimerno energijo.

Dekoracija

"Sam sem raje manj drzen pri izbiri pohištva živih barv, a po drugi strani, zelo rad popestrim prostor z dodajanjem dekoracije, ki izstopa. Le ta je odlična pri ustvarjanju topline in kontrasta. Brez dekoracije prostor monoton in 'brez življenja' a hkrati jo lahko zelo enostavno zamenjamo, v kolikor se je naveličamo," zaključuje Tilen Ledić.

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.