9. 6. 2021, 10:11

Vid Legradić: "Potovanja so del mojega življenja, nekakšna nesnovna hrana!"

Vid Legradić
Vid Legradić: "Potovanja so del mojega življenja, nekakšna nesnovna hrana!" (foto: Vid Legradić)

»Odkrij svet in odkril boš sebe.« Tako se začne uvod v potopisni roman Zgodba o popotovanju, ki ga je napisal Vid Legradić iz Most pri Komendi, profesionalni turistični vodnik, svetovni popotnik in avtor knjig. 

Knjiga je izšla leta 2019 pred korono, ko je bilo potepanje po svetu še nekaj povsem običajnega in normalnega.

Po izobrazbi politolog, po duši naravoslovec, po srcu popotnik – kot sebe rad opiše je Vid svoj raziskovalni, z naravnimi lepotami »zasvojeni« duh nedolgo nazaj uspešno hranil, skozi številna potovanja po najbolj oddaljenih krajih sveta. Svoje prvo veliko doživetje svetovnega popotnika je ubesedil v svojem knjižnem prvencu Zgodba o popotovanju.

Vidu se je življenje, v lanskem letu tako kot mnogim drugim popolnoma obrnilo na glavo. Potovati brezskrbno in sproščeno kot popotnik ni bilo več mogoče, saj se je cel svet skoraj čez noč popolnoma ustavil. K sreči je Vid tudi pohodnik, hribolazec in plezalec, zato je svojo strast do narave udejanjal v gorskih lepotah čudovite narave naše prelepe dežele.

Dolgo časa je poslovno deloval na področju turizma kot profesionalni turistični vodnik, katerega so vsi turisti brez izjeme, zaradi njegove srčnosti in odprtosti, naravnost oboževali. Še danes je tako. V okviru svoje Turistične agencije Travid je organiziral in uresničeval najboljša popotniška in dopustniška doživetja turistov po Sloveniji in drugih balkanskih državah.

Zaradi spremenjenih življenjskih okoliščinah se je, v zadnjem času začel bolj posvečati pisanju in ne dolgo nazaj je izšel njegov drugi roman Travid: Za devetimi zvezdami. Gre za znanstveno fantastični roman, kakršnega še ni bilo v Sloveniji. Avtor knjige raziskuje meje miselnih okvirjev, ki jih, v neverjetni domišljijski pustolovščini tudi preseže. Knjiga bo izšla tudi v angleškem jeziku.

Glede na čas dopustov, ki je pred nami, sem z Vidom želela, v najinem prvem intervjuju spregovoriti najprej o potovanjih.

Kako močno pogrešaš potovanja?

Zelo. Potovanja so bila del mojega življenja, nekakšna nesnovna hrana. S spremenjenimi okoliščinami mi je bil odvzet ne samo moj življenjski slog, temveč tudi ves tisti razmislek planiranja in veselja pred potovanji. Malokdo se zaveda, da so že priprave na tisto, česar se človek veseli, del nečesa lepega.

Kako je lockdown vplival nate in tvojo strast do potovanj, ki ni več tako preprosto in brezskrbno, kot je bilo včasih?

Bilo je surrealno, kot v filmu. Ker delam v turizmu, sem en dan pred razglasitvijo prvega lockdowna 15.3.2020 odpeljal še zadnje turiste iz Singapurja na Blejski otok. Ti so morali prekiniti svojo pot in oditi nazaj na dunajsko letališče, kjer so dan prej pristali. Kot da bi odrezal s škarjami je moja branža tistega dne odmrla. Prvih nekaj mesecev je bilo izredno težkih, še posebno takrat, ko se je vse skupaj začelo odpirati. Najhuje je bilo takrat, ko so vsi okrog mene začeli odhajati v službo, jaz pa sem ob mrtvem telefonu še kar sedel doma. Brez dotoka zaslužka in ob vseh omejitvah so potovanja, kakršna sem delal, še danes praktično nemogoča. Toda strast in upanje ostajata ...

Kako ti v teh razmerah uspeva potešiti popotnika v sebi?

Moje največje nadomestilo za potovanja mi predstavljajo gore. Že prej so bile pomemben del mojega življenja, prostor kamor sem se zatekel po tišino, mir in sprostitev. Sedaj, ko so potovanja v daljne kraje otežena, svoje raziskovalne strasti potešim z odkrivanjem brezpotij in malo znanih koncev naših čudovitih Alp. Ter spomini. Ni lepšega, kot zvečer ob sveči v tišini zapreti oči in se spomniti dogodivščin iz različnih koncev sveta.

Če bi se zdaj odpravil na pot, katero destinacijo bi izbral in zakaj?

Zmeraj potujem sam oziroma skupaj z ženo. Zasebno nisem v okviru organiziranega turističnega aranžmaja potoval že več kot deset let. S tem, ker si plan potovanja in vse kar spada zraven pripravim sam, tvegam probleme, katere bom mogel prav tako rešiti sam. Zato bi si zdaj, v teh okoliščinah izbral le eno državo (in ne več držav skupaj), po možnosti veliko in urejeno. Iskreno povedano, pogledujem proti zahodni polovici Kanade.

Kaj najbolj pogrešaš s svojih potovanj?

Adrenalin, izzive in raziskovanje neznanega.

Raziskovanje neznanega v smislu najbolj banalnih stvari, kot je na primer okušanje hrane, za katero niti ne veš, iz česa je pripravljena.

Izzivi na potovanjih človeku prinesejo najlepše spomine, saj so le-ti zmeraj povezani s čustvi. Eden takšnih izzivov je bil na primer iskanje mahu Llareta v Čilu. To je eden najstarejših živih organizmov na Zemlji. Za izpolnitev te naloge sva z ženo najela gasilski kamionet (zakaj gasilski ne vem, le tega so imeli na voljo za izposojo). Z njim sva se v puščavi Atacama namenila zapeljati do rudarskega mesta Calama in vmes na enem od zapuščenih prelazov poiskati skrivnostno mahasto rastlino. Toda zajela naju je nevihta in puščavo brez telefonskega signala spremenila v neprevozno blato. Namesto v rudarskem mestu sva najin podvig končala v indijanski vasici 4 tisoč metrov nad morjem. Takšne stvari pogrešam.

Ali si v stiku s svojimi prijatelji popotniki z drugih koncev sveta?

Zaradi svojega poklica sem spoznal ogromno ljudi iz vseh koncev sveta. Po zaslugi družbenih omrežij sem z večino digitalno povezan. Z nekaterimi sem tudi tesen prijatelj. Ko odpotujem v njihovo državo se prav vsem običajno javim. Včasih tudi prespim pri njih in z njimi preživim kakšen dan ali dva. Oni naredijo obratno. Z ženo sva že razmišljala, da bi na eno od sten najinega stanovanja obesila zemljevid, kamor bi se gosti označili, od kod prihajajo. Pikice bi bile na Iranu, Avstraliji, Tajvanu, ZDA, Japonski ... Občutek, da imaš povsod nekoga, ki ga osebno poznaš, zelo spremeni pogled na svet.

Na kakšen način kompenziraš izpad srečanja in druženja v živo?

Z uporabo različnih digitalnih komunikacijskih orodij. Ta seveda ne morejo niti približno nadomestiti srečanja v živo, lahko pa pomagajo ohranjati povezave med ljudmi.

Vem, da imaš zelo bogat nabor fotografij s svojih izjemnih potovanj, pa me zanima, če lahko upamo na kakšna virtualna on-line potovanja po svetu?

Niste prvi, ki ste me to vprašali. Sem bolj pristaš resničnega sveta in mislim, da bo digitalen trend izgubil svojo moč takoj, ko bo to obdobje mimo. Zato z moje strani virtualnih on-line poročil iz potovanj ni za pričakovati. Dopuščam pa možnost on-line razstav fotografij.

Kako ti lahko sledimo?

Prisoten sem na vseh večjih družbenih omrežjih pod imenom Travid Vid Legradic. Facebook, Instagram, Youtube, TikTok in Twitter (ta je samo angleški, ker slovenski ni za mene).

V nadaljevanju vas popeljemo na oddaljeni kotiček sveta, na zelo zaželeno destinacijo Zanzibar, ki jo je Vid povzel po svojem knjižnem prvencu Zgodba o popotovanju. Knjigo vam zelo priporočam, še posebej v tem poletnem dopustniškem času, ko vse diši po potovanjih.

S potopisom Zgodba o potovanju vas boste leteli po Južni Indiji, Kerali in Mumbaju (Indija), Severovzhodu in Jugu ZDA, Islandiji, Tajvanu, Filipinih, Tajski, Maleziji, Brunej Darussalamu, Singapurju, Nizozemski, Toskani, Kubi, Jukatanu (Mehika) in Jamajki.

Pa srečno pot v čarobni popotniški svet, v katerega vas tokrat popelje Vid Legradić, s slikovitimi opisi močno doživetih potovanj.

Za naročilo knjig in več informacij o Vidu in njegovih ustvarjalnih podvigih pa vas vabimo na njegovo spletno stran: www.travid.si

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.