N.Z. | 27. 6. 2022, 09:04

10 nasvetov nekdanjih vlomilcev o tem, kako zaščititi hišo (ko boste na počitnicah)

profimedia

Na portalu Reddit je v zanimivi debati več kot dvajset bivših tatov odgovarjalo na vprašanja, kako zaščiti hišo pred njimi samimi. 

Le kdo bi bolje vedel, kako morebitne tatove najučinkoviteje odvrniti od tega, da nam vlomijo v hišo in poberejo še tisto vrednega, kar smo uspeli nakopičiti skozi življenje, kot tatovi sami. Kup vlomilcev, ki so svoje življenje zdaj že obrnili na bolje, je rade volje sodelovalo v spletnem pogovoru na portalu Reddit in ponudilo verjetno najboljše nasvete, ki lahko pridejo prav tudi vam. 

1. Bodite v dobrih odnosih s sosedi

Najboljše soseske za tatove so tiste soseske, kjer sosedje ne skrbijo drug za drugega. Kjer jim je popolnoma vseeno, kaj se dogaja pri sosedu na vrtu, ki ne vedo, kdaj sosedov ni doma in zato ne bi smela utripati luč v njihovi hiši in ki se ne zganejo, če pri sosedih nekaj čudno zaropota. Tatovi pravijo, da pred vlomi vedno opazujejo ne le hišo, ampak tudi sosesko in pogosto ne bodo tvegali tam, kjer se sosedje med seboj aktivno družijo, klepetajo na dvoriščih in dajejo vtis, da bodo zelo pozorni, kaj se dogaja na drugi strani ograje. 

Bodite torej v dobrih odnosih s sosedi, da bodo tudi oni pozorni na morebitna sumljiva dogajanja na vaši parceli medtem, ko vas ni doma.

2. Poskrbite, da se pred vrati ne nabira nepobrana pošta

Kup nedotaknjene pošte pred vrati? Nepobrani časopisi? Zavese se že dneve ne premikajo, luči se ne prižigajo? Vsi znaki, da stanovalcev ni doma in je hiša zrela za obisk tatov. Tudi ko vas ni doma, poskrbite, da hiša z okolico daje znake življenja. Naj vam sosedje ali prijatelji pobirajo pošto, hodijo zalivati rože in pri tem pustijo kakšno luč prižgano, zagrnejo in odrgnejo zavese in podobno. Sosede lahko tudi prosite, da v času vaše odsotnosti kakšnega od svojih avtomobilov parkirajo na vašem dvorišču, da se vzbudi občutek, kot da je nekdo doma. 

3. Namestite senzorje gibanja

Senzorji gibanja, ki prižgejo luči, pogosto odvrnejo tatove od poskusov vloma. Namestite jih dovolj visoko, da jih ni mogoče enostavno onesposobiti in poskrbite, da je luč, ki se prižge, dovolj močna, da osvetli velik del hiše.

Alarmi so vsekakor dobrodošli, a če si jih ne morete privoščiti, bivši tatovi priporočajo, da si namestite lažne kamere ali pa vsaj nalepke, da je hiša zavarovana z alarmnim sistemom, četudi v resnici ni. 

4. Uporabljajte časovnik na televiziji

Časovne nastavitve na televiziji lahko uporabljate tudi kot varovalo pred tatovi. Nastavite, da se televizija ugasne nekaj ur potem, ko greste spat, ali pa, če niste doma, nastavite, da se ob določenih urah prižge (če ima to možnost) in potem čez nekaj ur ugasne. Zagrnite zavese, da se težje vidi skozi okna in tako ni mogoče točno preveriti, če res kdo gleda televizijo.

5. Ne objavljajte svojih odhodov na družbenih medijih

Kako čudovite počitnice ste imeli lahko objavite tudi, ko ste že doma. Medtem ko vas ni, pa nikar ne oznanjajte po spletu, da je vaša hiša popolnoma prazna.

6. Razširite družino in posvojite srednje velikega ali velikega psa

Pes v hiši bo odvrnil marsikaterega, če ne celo vsakega vlomilca. Tveganje je namreč preveliko, ker tatovi vedo, da pes hitro začne lajati in jih lahko ugrizne, še preden ga oni vidijo. Seveda ne pozabite na vrata nalepiti obvestila, da vsiljivce v hiši čaka jezni štirinožec.

7. Vrata in okna naj bodo ključna investicija

Tatovi hitro opazijo hiše, ki imajo dotrajana okna in šibka vrata. Poskrbite, da se vrata, ki vodijo v hišo, dobro zapirajo in imajo čim manj prostora, kamor se lahko vtakne kakšen izvijač ali kovinska palica. Enako velja za okna, ki naj imajo v pritličju za dodatno varnost še zunanje rešetke. 

8. Pred spanjem preverite, da so vrata zaklenjena in okna zaprta

Eden od nekdanjih tatov je hiše ropal tako, da je v nočnih urah preprosto hodil od stavbe do stavbe in preverjal, če so vrata morda odklenjena. Iz teh hiš je potem vedno ukradel le kakšen kos nakita ali malo denarja, da stanovalci niso niti posumili, da so bili okradeni in je tako lahko iste hiše "obiskal" tudi večkrat.

9. Pred vhodom pustite par rabljenih delovnih škornjev v večji številki

Rabljeni delovni škornji pred vhodom, številka 45 ali 46, bodo dajali vtis, da je nekdo doma in obenem, da je v hiši moški, ki mora biti glede na te škornje precejšen korenjak, s katerim morebiti ni najbolje zobati češenj.

10. Odstranite grmovje pod okni

Gosto grmičevje, drevesa in podobno zelenje, v katerega se je moč enostavno skriti, naj ne raste pod vašimi okni, saj daje tatovom odlično zavetje med vlamljanjem. Če že, zasadite grmičevje s trni. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.