I. D. | 25. 5. 2022, 19:16

Bi ljubljeni osebi poklonili zvezdo z njenim imenom?

2MASS J17554042+6551277

NASA/STScI

Za dobrih 10 evrov lahko dobite “svojo” zvezdo v izbranem ozvezdju, vključno s certifikatom.

V želji, da bi pokazali, kako ljubimo do konca sveta, smo pripravljeni iti še dlje, vse do zvezd. To so zaslutila tudi nekatera podjetja, ki že nekaj časa na spletu ponujajo ustrezne storitve.

Najcenejše zvezde stanejo le približno 12 evrov.  

Veteran v tem poslu je International Star Registry, ki zvezde prodaja že vsaj od leta 1998, potem so tu še Sparkling Star Registry, ki ponuja nekoliko dražji Deluxe Star Kit za 52 evrov, pa Name a Star, Star Registration in podobno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Star Name Registry (@nameastar)

A Mednarodna astronomska zveza (IAU) opozarja, da gre le za cenen spominek brez vsake resnične vrednosti - zvezde v resnici niso naprodaj in za poimenovanje zvezd, asteroidov in drugih objektov obstajajo stroga pravila. Vsak finančen trud v to smer torej ni nič drugega kot metanje denarja v črno luknjo.

Ko je bilo znanih nebesnih teles šele nekaj sto, so prevladovala imena iz arabske, grške in rimske mitologije, a število odkritih astronomskih objektov je hitro preseglo antično zakladnico in danes so pravila za poimenovanje precej zapletena, a tudi zabavna.  

Zvezde

Zgodovina pozna kar nekaj katalogov zvezd, neredko imajo najsvetlejše v različnih kulturah različna imena. Danes novoodkritim zvezdam “imena” pripisujejo kar računalniki, nekatere pa si jih sposodijo od pomembnih oseb na Zemlji.  

V okviru kampanje za promocijo astronomije smo decembra sodelovali tudi Slovenci in tako se zdaj 446 svetlobnih let od Zemlje v ozvezdju Herkul drug okrog drugega vrtita eksoplanet in njegova zvezda, Iztok in Irena.

IAU

Ozvezdja in galaksije

Nebo so na ozvezdja razdelili že starodavni astronomi. Čeprav oblike znanstveno nimajo nobenega smisla, jih uporablja tudi IAU, saj so prikladne za hitro orientacijo na nočnem nebu. Tako kot večina zvezd imajo tudi galaksije le kataložne številke, izjema je seveda Rimska cesta, tu sta še Andromeda in Vrtinec.  

Andromeda

Andromeda

NASA, ESA, J. Dalcanton, B.F. Williams and L.C. Johnson (University of Washington), the PHAT team and R. Gendler

Planeti in njihove lune

Najsvetlejši planeti so znani že od antičnih časov, zato imajo rimska imena - Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn.

Zato sta tudi kasneje odkrita Neptun in Uran dobila ime iz rimske in grške mitološke zakladnice.

Lune večinoma poosebljajo mitološke like, povezane z njihovim planetom. Marsova naravna satelita Fobos in Deimos sta na primer sinova dvojčka boga Aresa, grške verzije rimskega Marsa.  

Pritlikavi planeti in manjši objekti, kometi in asteroidi

Pritlikavi planeti so enako kot večji sprva dobivali imena po ženskih grških in rimskih likih, medtem ko so objekte z neobičajnimi tirnicami poimenovali po moških antičnih junakih - prvi primer je bil 433 Eros leta 1898. A odkritij je bilo kmalu preveč in danes ime navadno predlaga tisti, ki je telo odkril. 

Cerera

Cerera

NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Pravila za predlaganje imena novoodkritega planeta

Ime mora biti lahko izgovorljivo in ena sama beseda (na primer 5535 Annefrank), obstajajo pa tudi izjeme (recimo 9007 James Bond). Od leta 2016 ne smejo imeti več kot 16 znakov, vojaški in politični voditelji pridejo v poštev samo, če so mrtvi že vsaj sto let. Prav tako so nezaželena imena domačih ljubljenčkov ali imena uspešnih podjetij in z njimi povezanih posameznikov.  

Asteroid 9007 James Bond ima celo svoj profil na Twitterju.

Kometi skoraj vedno dobijo ime po tistem (ali tistih), ki jih je odkril, medtem ko je poimenovanje asteroidov natančno opredeljeno. Asteroidi v bližini Zemlje tako lahko dobijo mitološko ime, a ne iz spodnjega sveta.

Jupitrovi Trojanci so prevzeli imena Grkov in Trojancev iz Trojanske vojne, Neptunovi Trojanci pa Amazonk iz iste vojne.

Asteroidi, ki prečkajo ali se približajo Neptunovi tirnici, dobijo ime po mitoloških likih iz spodnjega sveta, tisti izven tirnice pa po mitoloških likih, povezanih s stvarjenjem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.