Vid Legradić | 30. 11. 2022, 12:15

Božične tržnice po svetu: od najbolj številčnih v Hongkongu do ene najveličastnejših v Dubaju

Avstralija

profimedia
ZDA
ZDA
Hongkong
Hongkong
Dubaj
Dubaj

Božične tržnice so doma v Evropi, kar pa še ne pomeni, da jih nimajo tudi mesta drugod po svetu. 

Čarobni duh prazničnega decembra ne pozna meja, zato se božični sejmi te dni ne odpirajo le pri nas, ampak tudi po svetu.

Predstavljamo nekaj najvidnejših z drugih celin. 

Hongkong

Največ božičnih tržnic je v Hongkongu.

Te stojijo v nakupovalnih centrih, pred njimi, na trgih in v zelenih predelih velemesta. Vse božične tržnice v Hongkongu tekmujejo, katera bo izvedla najboljši tako imenovani Winterfesta, nabor dogodkov na posameznem sejmu, ki doseže vrhunec na božični večer. Zaradi unikatne politične in zgodovinske zmesi se v Hongkongu na edinstven način na božičnih tržnicah mešajo zahodne in vzhodne decembrske tradicije. Božični sejem z najlepšim pogledom se nahaja na trgu Open Piazza, ki namesto na okrašene smreke (ali pa zraven njih) ponuja spektakularen razgled na nebotičnike, ki se decembra osvetlijo na prazničen način.

Tradicionalna božična jed hongkonških božičnih tržnic je Congee. To je skleda riža, začinjena z okusno piščančjo juho.

Sejemski čas se sklene z velikim ognjemetom ob novem letu, ki se ga ne sme zamešati s kitajskim novim letom. Ta se praznuje nekoliko kasneje, 22. 1. 2023. 

Avstralija

Podoba avstralskih božičnih sejmov je nekoliko drugačna od stereotipne. Tam doli ni ne duha ne sluha o snegu, namesto plinskih grelcev so prek stojnic napeljane cevke za paro, ki hladijo mimoidoče kupce in obiskovalce, oblečene v kratke rokave. Ker je decembra v Avstraliji poletni mesec, tudi Božiček nosi kratke hlače.

Avstralski božični sejmi so morda najbolj rokodelski od vseh. Po tem so tržnice znane. Ne glede na lokacijo lahko malodane na vsaki stojnici kupite ročno izdelana darila, nakit, obleke, okraske, kipce in vsakovrstne druge stvaritve. Avstralski sejmi so tudi zelo glasni in prav nič nenavadnega ni, če ob obisku katerega od njih poslušate rock glasbo med tem, ko otroci delajo selfije s palčki. Niso pa vsi božični sejmi v Avstraliji 'avstralski'.

Mesto Hahndorf, ki so ga leta 1838 naselili nemški begunci, še danes vestno ohranja svojo nemško dediščino, katere del je tudi organizacija 'Christkindlmarkta'. Na tem sejmu lahko pod vročim soncem obiskovalci v stilu evropskih božičnih sejmov uživajo v klobasi z gorčico, pečenem kostanju ali pa uživajo v pitju kuhanega vina.

Združene države Amerike

Daleč najbolj znan božični semenj v Ameriki boste našli v New Yorku, na Manhattnu v Bryant parku. To je tista tržnica, ki jo je obiskalo mnogo filmskih likov. Njena podoba – majhna vas hišic, ki obdajajo drsališče z nebotičniki v ozadju - je poznana skoraj vsakomur. Tam so se potikale prijateljice iz Seksa v mestu in Kevin, ki je ostal sam doma ter mnogi drugi. Na tem božičnem sejmu, ki nosi ime 'Winter village' oziroma Zimska Vas, je drsanje skorajda nuja. Čakalna vrsta za v ledeni ring je ena od značilnosti tega sejma, možno je celo najeti drsalnega učitelja. Tako utrujeni drsalci kot tudi premraženi obiskovalci (New York ima lahko zelo hladne zime) pa se najraje ogrejejo s toplim jabolčnim vinom oziroma vročim cidrom, tamkajšnjo tradicionalno zimsko pijačo. 

Dubaj

Čeprav se Dubaj morda ne zdi kot običajna lokacija za božični sejem, je tam vseeno našel svoje mesto. Povezava ni verska, temveč potrošniška. V Dubaju se praznuje vse, kar je božično. Še posebej je to vidno na božičnih tržnicah. Te so vse brez izjeme v zaprtih prostorih (nakupovalnih centrih in pokritih ulicah), od božičnih sejmov drugod po svetu pa se razlikujejo po inovativnih idejah zabave obiskovalcev. Tako se lahko na skoraj vsaki božični tržnici udeležite tečaja izdelovanja medenjakov, pokusite brezalkoholno kuhano vino, prakticirate zimske športe na elektronskih napravah ali pa si vplačate manikuro nohtov v božični ediciji.

Božična tržnica v Dubai Harborju se od lanskega leta naprej ponaša celo s proizvodnjo umetnega snega, izvor katerega je sintetičen. 

Brazilija

V Braziliji vse, kar je božično, združuje tradicijo nacionalne preteklosti kot portugalske kolonije in tradicije domorodne Amerike. To se odraža tudi na božičnih sejmih.

Največji je v velemestu Rio, najbolj poseben pa v mestu Gramado, na jugu Brazilije. Mesto in njegova božična tržnica slovi po dogodku z imenom Natal Luz oziroma božič luči. Vsako leto si ga ogleda do tri milijone ljudi, glavna atrakcija pa je neverjetna količina božične razsvetljave, ki krasi ulice, trgovine in trge.

Festival traja 60 dni in vključuje praznične parade, koncerte, ognjemete in preostale božične dogodke. Če se v sklopu festivala ustavite pri kateri od tamkajšnjih stojnic, ne pozabite poskusiti coquita – praznične pijače Latinske Amerike pripravljene iz kokosovega mleka ali smetane, kondenziranega mleka, muškatnega oreščka, ruma, nageljnovih žbic in cimeta. Tudi ta vas bo ogrela, tako kot naš kuhanček.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.