N.Z. | 17. 11. 2022, 13:34

Elon Musk je ŠEF IZ PEKLA: nič ne razume, ljudi odpušča zaradi mnenj, zdaj pa še ultimat preostanku zaposlenih

profimedia

Razvpiti milijarder, ki je za 44 milijard dolarjev kupil Twitter, je v manj kot mesecu dni od prevzema odpustil polovico zaposlenih, preostalim pa poslal ultimat po spletni pošti: "Če ne boste delali nadur z veliko intenziteto, se lahko kar poslovite!"

Njegov ultimat je na Twitterju vzbudil veliko pozornosti, odzivi pa se zbirajo pod iskalnim nizom Twitter 2.0.

Elon Musk je v korespondenci, ki je medtem ’ušla’ v javnost, namreč najavil prav to: novi, torej Twitter 2.0., ki bo potreboval zadnje atome energije (še) zaposlenih.

Da so se pogoji dela v podjetju drastično spremenili z nastopom novega šefa, pričajo naslednja dejstva: muhasti milijarder je povsem ukinil možnost dela od doma, kar je bila pred tem v podjetju utečena praksa, hkrati pa za razliko od prejšnjih vodij Twitterja ne prenese, da mu zaposleni oporekajo (niti v primeru, ko nima prav).

Muskov ultimat

Včeraj, 16. novembra, je 50 % zaposlenih pri Twitterju (kolikor jih je ostalo po množičnem odpuščanju, veliko jih je dalo odpoved kar samih) v e-poštni predal prejelo Muskov dopis, v katerem jim je dal dva dni časa, da se odločijo: "Boste sprejeli pogoje dela z dolgimi delavniki in visoko intenzivnostjo ali pa vzemite trimesečno odpravnino in lahko odidete?"

Gremo naprej, v ultimatu še piše Musk. "... zgradili bomo prelomni Twitter 2.0. in uspeli v neprestano tekmujočem se svetu. Potrebujem ekstremen ’hardcore’. To pomeni daljši delavnik ob veliki intenziteti. Samo izjemna uspešnost bo dovolj dobra," je bil še jasen milijarder.

"Če želite biti del novega Twitterja, kliknite DA na spodnji povezavi," potem pa nadaljeval: "Vsi, ki tega ne boste naredili do 17. jutri (četrtek), boste prejeli trimesečno odpravnino."

Na Twitterju so se že oglasili Muskovi zagovorniki, ki pravijo, da Musk nič manj kot od svojih zaposlenih ne zahteva tudi od sebe. Po drugi strani pa kritiki te vrste 'krutega' managementa pravijo, da so takšne zahteve morda smiselne v startupih (pri čemer zaposleni lahko na dolgi rok v zameno za svoje 'žrtvovanja' računajo na precejšnja povračila, ko bo startup prerasel v uspešen posel), medtem ko v primeru Twitterja Musk od zaposlenih (in to profila, po katerem je veliko povpraševanje pri konkurenci, zato si bo večina zlahka našla boljšo službo v roku treh mesecev) zahteva neprimerno več, a jim ničesar ne daje v zameno.

Kar trdijo Muskovi zagovorniki, do neke mere seveda drži.

Elon je namreč pred kratkim javno priznal, da skoraj nič ne spi, odkar je prevzel Twitter.

"Preveč dela imam," naj bi povedal 14. novembra na poslovni konferenci v okviru srečanja G20 na Baliju. "Delam največ, kot zmorem – od jutra do večera, sedem dni na teden."

Muskov delavnik se je zaradi prevzema Twitterja povečal s 70 ur na 120 ur na teden, pri čemer zato nima časa za svoji drugi dve podjetji, Teslo in Space X. Po drugi strani pa ima - kot vse kaže - še največ dela kar z odpuščanjem.

Z nastopom funkcije je takoj odpustil vse direktorje in druge vodilne, nato pa še polovico zaposlenih. Slednji so bili o tem obveščeni bodisi po spletni pošti ali pa so enostavno ugotovili, da nimajo več dostopa do (delovno) komunikacijske platorme Slack na svojih laptopih.

Muskovi zadnji poskusi ’zmanjševanja stroškov podjetja’ so prišli tudi v javnost. Še več. Nekaj inženirjev je odpustil kar s čivkom po tem, ko so ga ti na Twitterju javno opozorili na neresnične navedbe glede (počasnega) delovanja aplikacije v nekaterih država.

"Odpuščen si!"

Zgodilo se je pred dnevi.

Elon Musk je objavil čivk o razlogih za počasnost aplikacije Twitter na Androidih, na katerega se je nato odzvalo več tehnično bolje podkovanih čivkačev, od katerih je eden nato še izgubil službo.

To je bil Eric Frohnhoefer, Twitterjev inženir, ki je delal prav na področju, ki ga je komentiral Musk.

Cela saga se je začela v nedeljo z Muskovim opravičilom uporabnikom na Twitterju, češ da ’v veliko državah aplikacija slabo dela’, ker naj bi se po več 1000-krat, večkrat dnevno, morala na novo povezovati z različnimi serverji. Frohnhoefer je Muskov tvit citiral s pripombo, da ’to ne drži’, nato pa tudi razložil, zakaj šef nima prav.

Če gre verjeti Frohnhoeferju (in glede na njegove šestletne izkušnje s področja, ki si ga je ’drznil’ komentirati, mu gre), je razlog za počasnost aplikacije ’okoli 20 stranskih poizvedb v ozadju aplikacije’.

Musk se je na popravek odzval užaljeno. "Dejstvo, da ne veste, da gre za več kot 1200 mikro-poizvedb na serverje, ko uporabnik uporablja aplikacijo, pa ni ravno zgledno," je zapisal.

Frohnhoefer se še enkrat ni strinjal in tvitnil: "Število poizvedb na serverje je v primeru vnovičnega nalaganja Twitterjeve lajne bližje številu 200 kot 1200.«

Konverzacija med šefom Muskom in inženirjem Frohnhoeferjem se je po zmedenem, težko sledljivem, večurnem pingpongu, ki se mu je pridružilo nekaj podrepniških voajerjev, ki so se spraševali, kako si ’nekdo upa tako oporekati svojemu šefu javno’, končala z Muskovim čivkom: "Odpuščen je."

Ima že novo službo

Medtem je spletni portal The Verge, ki dramo na Twitterju skrbno spremlja vse od Muskovega prevzema, Frohnhoeferja že kontaktiral. Povedal je, da so v podjetju potrebovali dobrih pet ur, da so ga povsem odrezali od službenega računalnika, da pa še vedno ni dobil uradne potrditve, da je bil odpuščen.

The Verge je skušal kontaktirati tudi Muska direktno, saj na podjetju Twitter nimajo več oddelka za stike z javnostjo, a njegove odgovore še čakajo. Musk ima namreč veliko 'dela' s tem, da se otepa kritik v odzivih na svoje čivke.

Med drugim se je oglasilo nekaj nekdanjih Twitterjevih zaposlenih, med drugim Sasha Solomon, vodja tehničnega oddelka, ki citira enega od Muskovih čivkov z ostro kritiko, da Musk 'nima pojma, kaj počne', saj najprej odpusti skoraj celoten oddelek, nato pa se priduša, kako tisto, kar je oddelek delal, v podjetju ne deluje. Nato je dodala, da 'sploh ne razume, kako Twitterjeva infrastruktura deluje', pa tudi, da 'se ni pripravljen o tem podučiti'.

V ponedeljek je nato proti večeru Salomonova čivknila: "Lol, pravkar sem bila odpuščena zaradi pisanja na Twitterju."

Sashin Twitter profil je zdaj 'zaklenjen' (še delujoč, a zaseben), a sledi njenih objav še obstajajo.

Tudi Sasha glede na svoje reference ne bo imela nobenih težav najti novo službo, še posebno glede na bodrilne odzive s strani ne tako majhne IT-skupnosti na Twitterju. Številni poznavalci področja se tudi sprašujejo, kdo bo po vsem tem 'sploh še hotel delati za Muska', še posebno, ker je znan po tem, da 'ne plačuje dobro'.

Musk se pogosto moti

Da se Musk glede tega, kako deluje Twitter, pogosto moti, je bilo v zadnjih tednih večkrat jasno.

V nedeljo je npr. čivknil, da je Twitter 'največji generator za klike na internetu', kar nikakor ne drži in uporabniki Twitterja so mu takoj postregli s pravimi statistikami (po katerih seveda daleč prednjačita Facebook in Google, kar ve skoraj vsak, ki ima svojo spletno stran ali blog).

A če pustimo ob strani Muskove čivkaške zdrse in brezpredmetna hvalisanja, je največ dvomov o njegovi kompetentnosti glede vodenja Twitterja vnesel razvpiti Twitter Blue - tj. 'potrditvena' modra kljukica, ki jo je zaradi Muskovih apetitov po monetizaciji platforme (mimo velikih oglaševalcev, ki so se v zadnjem mesecu množično umaknili s Twitterja) dal na voljo sleherniku v zameno za plačilo 7,99 dolarja na mesec.

In potem se je zgodilo prav to, pred čemer so mnogi že ob najavi 'nove plačljive funkcije' opozarjali (a jih Musk seveda ni poslušal):

  • modre potrditvene kljukice si je kupilo več stotin oponašalcev, ki so nato pod prevzeto identiteto javnih oseb in blagovnih znamk nato nasmejali mnoge, a naredili tudi veliko škode.

Farmacevtski gigant Eli Lilly je zaradi čivka oponašalca o 'brezplačnem inzulinu' čez noč izgubil na milijone dolarjev in podatki kažejo, da se stanje njihovih delnic na borzi še vedno ne popravlja.

Zaradi zlorab modrih kljukic so se nato s Twitterja umaknili še preostali oglaševalci in medijske agencije, Musk pa je 'možnost plačljive modre kljukice' začasno ugasnil in najavil, da bo Twitter Blue v spremenjeni obliki spet na voljo 29. novembra.

Je Musk morda stopil v prevelike čevlje?

Musk sam je že namignil, da išče nekoga, ki bi 'vodil podjetje Twitter v njegovem imenu' ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.