N.Z. | 12. 7. 2022, 12:06

Je res Freud tisti, ki je rekel ’Preden si diagnosticirate depresijo, preverite, ali niste le obkroženi z idioti’?

profimedia

Slavni avstrijski nevrolog in psiholog Sigmund Freud je bil znan po nekaterih vprašljivih znanstvenih trditvah. Je tudi ta ’citat’ njegov?

Pri Snopes.com, katerih poslanstvo na spletu je preverjanje lažnih novic, so raziskali izvor slavnega citata, ki po družbenih omrežjih kroži že nekaj let, in ugotovili, da Freud tega nikoli ni izrekel.

Citat se glasi:

»Preden si postavite diagnozo depresije ali nizke samozavesti, se prepričajte, ali morda niste zgolj obkroženi z idioti.«

Pod citat je običajno podpisan Freud, pojavi pa se v eni od knjig o igralki Marilyn Monroe in igralkini spletni strani, množično pa ga v različnih variacijah že leta delijo na Twitterju in Facebooku.

In od kod je citat v resnici prišel?

Glede na spletno stran Quote Investigator, ki je namenjena prav preverjanju istovetnosti citatov, naj bi se citat prvič pojavil na Twitterju. Leta 2010 ga je čivknil (zdaj že izbrisan) profil uporabnice Twitterja @debihope.

Leta 2014 je uporabnica tudi potrdila, da se je tega domislila sama: »To se mi je podilo po glavi, ko sem razmišljala o svojem bivšem fantu.«

Citat se je nato viralno širil po spletu dobro desetletju, spotoma pa ga niso pripisali le Freudu, ampak tudi avtorju znanstvene fantastike Williamu Gibsonu, ker je ta nekoč citat ’retvitnil’. Gibson je kasneje v enem od tvitov zanikal, da bi bil on pravi avtor slavnega citata.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.