I. D. | 8. 6. 2022, 06:00

Kaj se dogaja v Španiji? Še en amaterski restavratorski podvig: "To je grozno."

Profimedia

Tokrat je žrtev kar sama devica Marija. Poglejte preobrazbo, ki strokovnjake spravlja v obup, splošno javnost pa v smeh.

Neuspešni popravki starih fresk so v zadnjem desetletju postali stalnica in čeprav niso omejeni le na Španijo, ni moč prezreti, da je koncentracija takšnih nesreč tam vseeno najvišja.

Zato so vedno glasnejši pozivi o strožji regulaciji v restavratorstvu.

Najbolj znana je gotovo osvežitev freske Jezusa v Borji, ki so ga leta 2012 na družbenih omrežjih preimenovali kar v Opičjega Kristusa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Lonely Palette (@thelonelypalette)

Temu so sledili popravki kipa sv. Jurija iz 16. stoletja,"novega Ecce homo," kot so ga hitro poimenovali, a so ga pravi restavratorji nato uspeli vrniti v prvotno stanje.

V zadnji incident je vpletena devica Marija, kot poroča španska tiskovna agencija Europa Press. Oškodovanec je tokrat zasebni lastnik, ki je za čiščenje in restavracijo platna plačal 1200 evrov. A ko je sliko dobil nazaj, je bila Marija praktično nerazpoznavna.

"To je grozno."  Drugi poskus je stanje le še poslabšal, lastnik je obupan.

Originalna slika je najverjetneje kopija Brezmadežnega spočetja, kot ga je naslikal Bartolomé Esteban Murillo. Špansko združenje profesionalnih restavratorjev umetniških del je ob tem izjavilo: "Če bodo dejstva potrjena, gre za izgubo še ene kulturne dragocenosti, zato v teh okoliščinah prosimo, da to ne postane vir zabave na družbenih medijih, kot se je to zgodilo v preteklosti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by John Seed (@johnalbertseed)

Njihov apel najverjetneje ne bo uslišan.