N.Z. | 12. 5. 2022, 14:52

Klimatskih sprememb ni? Poglejte, kako se je v morje zrušila hiša, vredna 366.000 eurov!

@TollyTaylor
Klimatskih sprememb ni? Poglejte, kako se je v morje zrušila hiša, vredna 366.000 eurov! (foto: @TollyTaylor)

Zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki se višina svetovne morske gladine dviguje precej hitreje, kot so znanstveniki napovedovali. Če je do nedavnega še veljalo, da bo maksimalna višina dviga do leta 2100 največ do enega metra, so svoje napovedi že podvojili.

O tem, da je črni scenarij že tukaj (in torej ne nekaj, kar nas morda čaka v prihodnosti), pa dokazuje serija posnetkov, ki jih je na svojem Twitter profilu delil ameriški raziskovalni novinar Tolly Taylor.

V svoj niz videov in fotografij, ki prikazujejo davek, ki ga nepremičnine že plačujejo na račun dviga morske gladine, je včeraj vključil posnetek hiše iz Rodanthe v Severni Karolini prav v trenutku, ko se je v torek popoldan zrušila v morje. Čeprav je bila hiša že neobljudena, je na trgu nepremičnin zanjo še vedno veljala cena 366.000 evrov (ali 381.200 dolarjev).


Dvig morske gladine grozi tudi priobalnemu pasu v Barringtonu.

Pričakovati gre, da bo poplavilo večji del mesta v zgolj naslednjih nekaj desetletjih. Med njimi bo pod vodo tudi tale restavracija.

Pazljivo z nakupi!

Da gre v bližnji prihodnosti ob nakupih nepremičnin zatorej še kako paziti, kje se nahajajo ljubke hiške, ki vam jih bodo skušali prodati nepremičninski agenti (in ob tem postati pravi mali poznavalec podnebnih sprememb), dokazuje tudi ta čivk.

Primerja namreč objavo taiste (torej zgornje hiške ob morju) na portalu nepremičninske agencije in dejansko usodo, ki jo je ta doživela v torek popoldan.

Pa Slovenija?

V Sloveniji naj bi se morska gladina od leta 1961 že dvignila za 10 cm. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.