N.Z. | 3. 3. 2022, 15:00

Legenda o duhu iz Kijeva, ki klati Ruse z neba kot za šalo: "Če obstaja, naj ga bog varuje!"

profimedia

Zgodba, ki vliva prepotrebni pogum v ljudi širom Ukrajine: eden od ukrajinski vojnih letal naj bi upravljal 'Duh iz Kijeva', neustrašni lovec, ki naj bi sam uničil šest ruskih vojnih letal. Tako vsaj trdijo ljudje na družbenih omrežjih. Koliko pa je v tem resnice?

Legenda se širi po družbenih omrežjih in celo ukranjinsko ministrstvo za obrambo ter bivši predsednik Petro Porošenko delijo posnetke skrivnostnega junaka.

Na enem od teh posnetkov se vidi, kako kot fantom drvi za ruskim letalom in ga nato zadane. V ozadju se slišijo ukrajinski vzkliki.

Izkazalo se je, da je posnetek v resnici izsek iz video igre 'Digital Combat Simulator World' (DCS), kar je zdaj tudi priznal uporabnik YouTuba, ki je posnetek prvi objavil. V posvetilu zdaj piše, da je izsek iz video igre posvetil prav Duhu: "Če obstaja, naj ga varuje bog. Če pa je izmišljen, prosim, naj se takšni pojavijo tudi v resničnosti," je po poročanju Deutsche Welle še napisal.

Predstavnik DCS-a je za Reuters medtem potrdil, da gre prav zares za vsebino iz video igre.

Potem pa je pred dnevi na Twitterju Porošenko, ki je Ukrajino vodil do leta 2019, objavil fotografijo, na kateri naj bi bil kijevski fantom. Napisal je: "S takšnimi branitelje bo Ukrajina zagotovo zmagala." Gre za isto fotografijo, ki jo je že pred tremi leti najprej objavilo Ministrstvo za obrambo, prikazovala pa naj bi pilota na poskusnem letu z novo pilotsko čelado. Je to torej ta fantastični pilot?

Po družbenih omrežjih in spletnih forumih zdaj kar mrgoli možnih imen in fotografij.

Medtem ko nekateri trdijo, da gre za Vladimirja Abdonova in to skušajo dokazati s fotografijami, tehnične analize sproti dokazujejo, da gre za digitalno spremenjene fotografije. V enem od teh primerov je jasno vidno, da je nekdo v fotošopu digitalno 'obdeloval' obraz pilota, dodal znak Ukrajine na roki in zastavo v ozadju. Druga raziskovanja pa potem pokažejo, da je ista fotografija objavljena že leta na spletu - in to brez dodanih olepšav. Bolj pozorni uporabniki družbenih omrežij so na koncu še ugotovili, da se v ozadju za pilotom jasno vidi sivi list javorja, kar pa je simbol kanadskih letalskih sil.

Spet druga fotografija, ki viralno kroži po spletu, je digitalno spremenjena fotografija, ki jo je originalno objavil ukrajinski štab. Na njej je preminuli vojak mornaric Vitalij Skakun, ki ga je predsednik Volodimir Zelenski posthumno odlikoval. Skakun naj bi žrtvoval svoje življenje za to, da je lahko miniral most in zaustavil prodiranje ruskih tankov.

Kaj pa človek s fotografije, za katerega pravijo, da je Vladimir Abdonov in pravi duh iz Kijeva? Izkazalo se je, da je na fotografiji le Vladimirjev obraz, ki ga je nekdo digitalno pripel čez obraz argentinskega odvetnika iz Buenos Airesa. Slednji se zdaj nadvse zabava, ko se na Twitterju ponaša, da je postal 'heroj' v Ukrajini, še poročajo pri Večernji list.

Ali če sklenemo: zaenkrat še ni mogoče potrditi, ali resnično obstaja zares izjemno dober pilot, ki je čisto sam zrušil šest ruskih letal, pa vendar je ukrajinsko ministrstvo za obrambo 25. februarja na Twitterju zapisalo: "Na desetine izkušenih vojnih pilotov, od kapetanov do generalov, se je iz rezervistov ponovno aktiviralo v službo zračnih sil. Kdo ve, morda pa je eden od njih letalski maščevalec v MiG-29, ki ga ljudje v Kijevu tako pogosto videvajo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.