N.Z. | 9. 5. 2022, 13:37

Prebivalce kitajskega mesta prestrašilo krvavo rdeče nebo: »Začel sem si delati zaloge!«

@LoveWorld_Peopl
Prebivalce kitajskega mesta prestrašilo krvavo rdeče nebo: »Začel sem si delati zaloge!« (foto: @LoveWorld_Peopl)

Prebivalci kitajskega obmorske mesta Zhoushan so zgroženi gledali v nebo, ko se je to pod kopreno goste megle naenkrat obarvalo krvavo rdeče.

Na posnetkih na družbenih omrežjih je slišati prestrašene glasove prebivalcev. Ker je bilo nebo najbolj rdeče prav pri morju, kjer je pristanišče, so bili nekateri prepričani, da tam morda divja požar.

Potem ko je novica o krvavečem nebu obšla splet, so se na družbenih omrežjih pojavili komentarji, ki so v fenomenu videli slabo znamenje. Slednjega je večina nato povezala s pandemijo covida-19, še posebno, ker so se novi primeri prav pred kratkim spet pojavili v Šanghaju. 

»Zgodila se bo nesreča,« »Začel sem si delati zaloge,« je bilo le nekaj komentarjev, ki jih je bilo mogoče brati, medtem pa so lokalni mediji kar tekmovali, kako bi si bilo mogoče fenomen razložiti še drugače kot napoved apokalipse.


Iz meteorološkega urada v Houshanu so fenomen razložili s fiziko refleksije svetlobe: »Ko so vremenski pogoji dobri, več vlage v atmosferi ustvarja aerosole, ki lomijo in razpršujejo svetlobo ribiški ladij. Tako se ustvari rdeče nebo.«


Svetloba, ki je obarvala nebo v krvavo rdeče, bi lahko prišla z ribiške ladje, ki je sicer v lasti podjetja China Aquatic Products Zhoushan Marine Fisheries.

Internet se seveda ne da tako zlahka, zato je tam zdaj že lahko brati tezo o tem, da se je nebo obarvalo zaradi delcev iz vulkanske erupcije Tonga 2022, za katero se že govori, da naj bi šlo za največjo vulkansko eksplozijo v 21. stoletju.

Zgodovinarji pa so pred kratkim razkrili dokumente iz leta 1770 iz Kitajske, Koreje in Japonske, v katerih so zapisi, da je nebo postalo srhljivo rdeče.

Svoje so nato dodali še raziskovalci za Live Science, ki so povedali, da bi lahko geomagnetske nevihte, ki jih povzročajo erupcije na Soncu, povzročile fenomen rdečega neba, a so jih kitajski državni mediji že demantirali s podatki, da je bila geomagnetna aktivnost normalna in da se takrat niso dogajale nobene omembe vredne anomalije. Še več. Če bi bil posredi zares Carringtonov fenomen, tako kot leta 1895, ko je prišlo do najbolj intenzivne geomagnetne nevihte, kar jih je bilo zabeleženih v zgodovini človeštva, bi moralo brez elektrike ostati na milijone ljudi. Kar pa se, seveda, ni zgodilo.