N.Z. | 20. 4. 2022, 12:16

Ste višji od Žižka, papeža ali Helene Blagne? In kako visoki so Putin, Zelenski in Janša?

profimedia
Ste višji od Žižka, papeža ali Helene Blagne? In kako visoki so Putin, Zelenski in Janša? (foto: profimedia)

Svetovni voditelji ali lokalni estradniki – za vse velja, da so videti tako impozantni in visoki na malih ekranih. Pa so zares tako visoki? In kdo izmed njih je najvišji?

Ko razmišljamo o svetovnih voditeljih in politikih, se nam ti zdijo večji od življenja. Pa ste se kdaj vprašali, koliko so zares visoki?

Znano je, da je imel bivši predsednik Francije prav po napoleonsko ’težave’ s svojo višino. Pri 1,66 m je bil Nicolas Sarkozy za celo glavo nižji od tretje žene Carle Bruni-Sarkozy, ki v višino meri 1,75 m. Govorilo se je, da je prav zato Carla moža spremljala le v nizkih petah, medtem ko si je Nicolas ob govorih na odrih pomagal z marsikaterim pripomočkom, da bi bil videti višji.

Aktualni francoski predsednik Emmanuel Macron teh težav nima. Pri 1,73 m ne gleda več v podbradek marsikaterega od tujih politikov, čeravno bi se počutil kot Sarkozy, ko bi se rokoval z Barackom Obamo (1,87 m) ali Donaldom Trumpom (1,9 m).

Višina v resničnem življenju skratka šteje.

Kako visoki so?

Vladimir Putin, ki je visok 170 cm, se ob srečanju s Kim Jong Unom ali Volodimirjem Zelenskim nima česa bati (seveda zgolj v smislu tega, da bi se moral nekoliko bolj povzpenjati na prste). Kim v višino namreč meri 171 cm, Zelenski pa centimeter manj.

In ko je govora o višini žensk na pozicijah moči, dokazuje britanska kraljica Elizabeta II. pri svojih simpatičnih 164 cm in nekdanja velika nemška političarka Angela Merkel pri 165 cm, da se telesna višina ne prevaja avtomatično v karizmo in političen vpliv. 

Ste vedeli, da so Nizozemci (v povprečju) najvišji narod v Evropi? Pri njih merijo moški v povprečju 183,78 m, ženske pa 170,36 m. Sledijo jim Črnogorci, Danci, Norvežani in Srbi. In Slovenci? Smo precej visokorasli: moški v povprečju dosegajo 180,98 cm, ženske pa 167,20.

Na spletu je o teh obstranskih zadevah najti še eno zanimivo infografiko, ki jo je pred 4 leti postavil Marcelo Duhalde. Najprej je zbral višine svetovnih voditeljev (še živih in davno pokojnih), nato pa omogočil, da se (če se želite) z njimi tudi primerjate. Če bi torej radi videli, kateri politični vodja (ali pa morda kar papež) je približno iste višine kot vi, preverite naslednjo povezavo: višina politikov!

Google vse ve!

V nadaljevanju smo zbrali še nekaj podatkov o višini vidnejših Slovencev in Slovenk:

  • Sebastijan Cavazza: 1,88 m
  • Borut Pahor: 1,87 m
  • Jonas Žnidaršič: 1,85 m
  • Ula Furlan: 1,72 m
  • Milan Kučan: 1,65 m

… in kot lahko vidite, veliko zanimivih podatkov tu umanjka.

A kar Google ne ve, vedo ljudje, ki kramljajo po forumih in v komentarjih pod prispevki.

Na primer: kako visoka je Helena Blagne?

V nedostopnosti podatkov za mnoge se gre (v kolikor je radovednost res huda) podati na forume (in torej presojo ljudstva). Med drugim se na med.over.net tako najde podatek tudi za Heleno Blagne, ki naj bi bila enako visoka kot …

»... Rebeka Dremelj. Zadnjič sta bili obe v supergah za eno humanitarno akcijo. Je pa Helene pol manj kot Rebeke,« si nekdo ni mogel pomagati, da bi ne bil še malo ’žleht’.

In kako visoka je Rebeka?

Google ta podatek ima.

Rebeka Dremelj: 1,76 m

Rebeka in Helena sta nekoliko nižji od Mance Špik (1,8 m), pa precej višji od Nuše Derenda (1,54 m) in Tanje Žagar (1,62 m).

Enigma Janeza Janše

Na ta način bi morda lahko prišli tudi do manjkajočih podatkov: npr. kako visok je Janez Janša?

Če gre sklepati po fotografijah (in nekaj smo jih zbrali v fotogaleriji, da boste lahko še sami ocenili), bi lahko rekli:

  • višji od Zelenskega (1,70), Borisa Johnsona (1,75 m) in Viktorja Orbana (1,74 m), vendar nižji od Boruta Pahorja (1,87 m) in Andreja Plenkovića (1,91 m). Morda bi šlo njegovo višino iskati nekje tam, kjer sta Luka Mesec in Slavoj Žižek?

Zakaj ravno Mesec in Žižek?

Ker se Mesec s fotografije volilnih soočenj iz leta 2018 zdi enako visok kot Janša.

Poglejte sami:

In zakaj potem še Žižek?

Ker se Žižek na fotografiji iz spodnjega čivka zdi enako visok kot Mesec.

Poglejte sami:


Zdaj imamo samo še en problem: Google ne ve, kako visoka sta Mesec in Žižek!

Veseli bomo komentarja pod objavo, ki bi to morda vedel :)

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.