N.Z. | 8. 9. 2020, 13:20

Svarilo za uporabnike TikToka: viralno se širi zelo nazorni video samomora!

profimedia
Svarilo za uporabnike TikToka: viralno se širi zelo nazorni video samomora! (foto: profimedia)

Preden je video bradatega moškega iz Mississippija, ki je 31. avgusta na Facebooku v živo snemal svoj samomor, zašel na TikTok, se je razširil najprej na Facebooku, nato pa svojo pot nadaljeval na Instagram in 4chan.

Nadvse nazoren video, ki je pretresel mnoge, se nezadržno širi po TikToku navkjub poskusom, da bi ga s platforme odstranili. Uporabniki, med katerimi je veliko najstnikov, poročajo, da se je video znašel med ponujenimi vsebinami, s katerimi nima nič skupnega.

Svetovni mediji so identiteto moškega že ugotovili, zato svarijo uporabnike TikToka naj v trenutku, ko se jim odpre video belopoltega moškega z brado, ki sedi za mizo, takoj zaprejo aplikacijo.

Iz uprave TikToka so že sporočili, da skušajo s pomočjo avtomatičnega sistema ustaviti širjenje videa. »Naši varnostni sistemi avtomatično detektirajo in označijo videe, ki so v nasprotju s politiko upravljanja omrežja. To so tudi vsebine, ki prikazujejo, promovirajo ali poveličujejo samomor. Uporabnike, ki skušajo takšno vsebino naložiti na omrežje, blokiramo. Ob tej priliki se zahvaljujemo skupnosti, ki takšne vsebine prijavlja in nanje opozarja druge.«

Dotični video ni prva tovrstno problematična vsebina, ki se je širila po družabnih omrežjih, pa tudi ne prvi primer, ko imajo tehnološki giganti problem to odstraniti.

Samo Instagram je od aprila do junija leta 2019 odstranil z omrečja kar 834.000 objav o samopoškodovanju. Marca istega leta pa je Facebook priznal, da jim ni uspelo dovolj hitro umakniti videe, ki so prikazovali teroristični napad v novozelandskem Christchurchu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.