N.Z. | 31. 5. 2023, 13:44

Teorija zarote: agent Cie naj bi na smrtni postelji priznal umor Boba Marleyja

profimedia

Zgodba o tem, da naj bi nekdanji agent Cie na smrtni postelji priznal umor reggae izvajalca Boba Marleyja, je stara že nekaj let, objava iz leta 2019 na Instagram strani Submit Conspiracy Theories pa je nedavno ponovno pritegnila pozornost javnosti.

Omenjena Instagram stran je prostor za sledilce računa, kjer lahko objavljajo memeje o teorijah zarot. Eden takšnih memejev je tako trdil, da je reggae superzvezdnika Boba Marleyja dejansko umoril agent Cie z imenom 'Bill Oxley'.

Oxley (upodobljen na fotografiji) naj bi to priznal na smrtni postelji.

Trditev je bila do danes že večkrat ovržena.

Marley je umrl za rakom

Osmrtnica, ki jo je objavil The Guardian dan po Marleyjevi prezgodnji smrti, 11. maja 1981, je poročala o smrti zaradi raka. Star je bil 36 let.

Takrat so se mnogi spraševali, kako je temnopolti Marley lahko zbolel za usodnim melanomom, ki naj bi se s prsta na nogi razširil v možgane. A dejstva so jasna.

Četudi je melanom pogostejši pri ljudeh s svetlejšo poltjo, so skriti melanomi na delih telesa, ki niso veliko izpostavljeni soncu, pogostejši pri ljudeh s temnejšo kožo, poroča klinika Mayo.

Poleg tega je Marleyjev primer akralnega melanoma v članku v znanstvenem blogu Cancer Research U.K. opisan kot redek, hitro rastoč rak, ki bi ga bilo težko zdraviti s tehnologijo, ki je bila na voljo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Teorije zarote

Pred zgoraj omenjeno teorijo zarote je po spletu krožila še ena.

Pred diagnozo raka naj bi bil Marley ustreljen v prsi, ker je podpiral jamajškega premierja Michaela Manleyja. Teorijo je širil profil, ki je povezan s QAnonom.

Objava je nakazovala, da je bil Marley tarča zaradi svojih rastafarijanskih prepričanj.

Čeprav dotični vir Oxleyja ne označuje kot 'agenta Cie', ki naj bi bil tisti, ki je umoril Marleyja, je trditev skoraj identična viru na propadlem spletnem mestu z novicami Your News Wire.

V objavi so trdili, da naj bi se Marleyju dovolj približali, da so mu vbrizgali snov, ki povzroča raka.

"Na dan dogodka (Smile Jamaica Concert) je 'ameriški fotograf', ki je želel spoznati Marleyja, dobil dostop," piše v dotični objavi. "Marleyju je povedal, kako navdušen je nad snemanjem dogodka, in mu je celo prinesel par čevljev. Bob si je čevelj nadel in ob tem zavpil 'Ouč'! V zgornjem delu čevlja je našel kovinsko konico. zato je takoj pomislil, da je šlo za radioaktivno snov ali strup."

Koncert Smile Jamaica je bil 5. decembra 1976, kot piše na uradni spletni strani Boba Marleyja. Objava opisuje, kako so zdravniki odkrili Marleyjevega raka pet mesecev kasneje med obiskom v bolnišnici, potem ko mu je nogometaš stopil na prst na nogi.

"Pozneje so ugotovili, da je 'fotograf' sin agenta Cie," svoje trditve zaokroži dotična objava.

Pa resnica?

Se je bivši agent Cie resnično izpovedal na smrtni postelji? 

Tako trdi arhiviran članek s spletnega mesta YourNewsWire.com z naslovom "Agent Cie priznal na smrtni postelji: 'Ubil sem Boba Marleyja'."

Meseca maja je ustvarjalec Your News Wire Sean Adl-Tabatabai dovolil dostop do glavne zgodbe raziskovalcem teorij zarot in preverjevalcem dejstev.

"Ko sem konec leta 2019 zaprl YourNewsWire in se preselil na NewsPunch, se je poudarek na tem, kaj bomo uredniško pokrivali, spremenil in odločeno je bilo, da ne bomo več pokrivali nezanesljivih zarot, obenem pa bomo veliko bolj odgovorni pri preverjanju vsebine pred objavo," je rekel Adl-Tabatabai.

Arhivirani članek je navajal, da je Oxley, '79-letni upokojeni častnik Cie', priznal 17 atentatov, ki naj b se zgodili med letoma 1974 in 1985, potem ko so mu rekli, da ima še tedne življenja. "Kar zadeva agencijo, je bil Bob Marley preveč uspešen, preveč slaven, preveč vpliven ... Jamajčan Rastaman, ki je začel uporabljati svojo slavo za podporo stvarem po vsem svetu, ki so bile v neposrednem konfliktu s Cio ... Če sem iskren, sam si je podpisal smrtno obsodbo."

Bill Oxley NE OBSTAJA

Obstoja 'Billa Oxleyja' ali nekoga s tem imenom v agenciji Cie ni mogoče potrditi, je potrdil USA TODAY. Novinarji spletnih mest za preverjanje dejstev Snopes in 4News prav tako niso našli nobenega zapisa o Oxleyju.

Pri USA Today zato svojo raziskavo sklenejo: "Trditev o umoru Marleyja s strani agenta CIE ni resnična."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.