N.Z. | 1. 3. 2022, 12:36

Twitter profil sledi ruskim oligarhom, ki s privatnimi avioni bežijo pred recesijo

profimedia

Na peti dan ruske invazije v Ukrajino stopa v veljavo vse več in več ekonomskih in socialnih sankcij proti Rusiji, kar je ruski rubelj že 'oropalo' 25 odstotkov njegove prejšnje vrednosti. In to je šele prva posledica sankcij, ki šele stopajo v veljavo.

In medtem ko se običajni ruski živelj pripravlja na neizogibno recesijo, pa ekstremno bogati ruski oligarhi bežijo iz države. To jasno kaže Twitter račun, ki si je nadel ime Russian Oligarch Jets, ki sledi njihovim privatnim letom.

Sodeč po sledilnem Twitter profilu naj bi ruska elita, med njimi tudi naftni mogotec Eugene Shvidler, lastnik Premier lige Chelsea F. C. Roman Abramovich in soustanovitelj največje ruske železarne Alexander Abramov, s svojimi privatnimi letali že odleteli v svet.

Ker profil sledi privatnim letalom, seveda ni mogoče z gotovostjo reči, ali so na krovu tudi njihovi lastniki. Dotična privatna letala je mogoče namreč tudi najeti.

Sledilni profil letov ruskih oligarhov je osnoval Jack Sweeney, 19-letni študent, ki v prostem času tudi sicer rad sprogramira avtomatične čivke z informacijami z uradnih javnih spletnih strani. Sweeney je med drugim sprogramiral avtomatično čivkanje s sledilne strani različnih letalaskih (tudi vojaških) strani.

Sodeč po pripetem tvitu na svojem novem profilu pa naj bi Sweeney zdaj sledil še ruskim oligarhom, med katerimi sta tudi deseti najbogatejši človek na svetu Vladimir Potanin in nekdanji predsednik Sovjetske zveze Mihael Gorbačov.

Številne države so zaprle zračni prostor za ruske lete. Med njimi so Kanada, Belgija, Francija in Italija. Rusija je na to odgovorila tako, da je prepovedala lete iz nekaterih evropskih držav (med njimi tudi za Slovenijo).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.