7. 6. 2021, 12:34

V Zagrebu ljudje bežijo pred napadi vran (nekaj žensk že iskalo zdravniško pomoč)

profimedia

Na zagrebške oblasti se te dni zgrinja vse več pritožb zaradi napadov vran. Nekaj žensk je že potrebovalo tudi zdravniško pomoč na urgenci.

Zadnji takšen primer napada vran so zaznali na Novoj cesti v bližini Doma sportova v Trešnjevcih.

Starejši možakar je hodil ob stavbi, ko je nad njim začelo krožiti nekaj vran. Ko so ga napadle, jih je odgnal z dežnikom.

"V trenutku, ko je zastal in pogledal v vrečko, so napadle. Preletele so ga dobesedno centimeter nad glavo. Morda so branile gnezdo," je vedel pripovedovati stanovalec v eni od stavb na Novoj cesti.

"Problem je, da številni stanovalci divje ptice hranijo na svojih balkonih, nekateri gredo celo tako daleč, da hrano mečejo skozi okna. Ta hrana nato konča na tleh, kjer privlači še podgane. Pred dnevi sem tako našel kos pice in dve štruci kruha," je povedal stanovalec in dodal. "Prav soseda pod mojim stanovanjem hrano pušča na balkonu. Najprej so prihajali vrabčki, no, zdaj so jim sledile vrane. Ni najbolj prijetno, ko te priletijo še na moj balkon. Imamo majhnega otroka in zdaj si ga ne upamo spustiti na balkon. Poskusil sem že s pisnimi prošnjami sosedom, naj nikar ne puščajo hrane za ptice na balkonih, pa so me obtožili, da sovražim živali."

Dodal je še, da je opazil, da v okolišu gnezdi vse več vran, pri mestnih oblasteh pa nihče nima nadzora nad popolacijo ptic v urbanem okolju, kar je sicer povsem običajna praksa v drugih večjih evropskih mestih.

profimedia

"Sploh ne potrebujem več budilke. Vsak dan me prebudi pet ali šest vreščečih vran. V bližini je tudi velika trgovina, kjer se nabira veliko smeti, kar jih seveda še dodatno privlači," se je pritoževal.

Medtem iz zadruge Prijatelji živali sporočajo, da naj imajo ljudje več razumevanja do vran.

"Če vidite, da jih je na kupu več, se jim ne približujte. Ne hodite jih gledat, ker jih tako izzivate. Morali se bomo naučiti živeti z živalmi, ki so prišle živeti v mestu," sporočajo.

Mestne oblasti pa so na svoji spletni strani objavile: "Ptice se zaletavajo v ljudi in živali v zgolj izrednih situacijah, če čutijo, da so ogroženi njihovi mladiči v gnezdu ali ko je mladič padel iz gnezda in ga tako ščitijo. Gre za naravno vedenje živali, zato svetujemo meščanom, da se kakšen dan ali dva izogibajo lokaciji, kjer imajo ptice svoje gnezdo, dokler se ta ne bo naučil leteti."

Sicer pa o podobnih težavah z vranami poročajo tudi iz Sarajeva ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.