15. 10. 2021, 13:07

Zakaj je nova kampanja škotske policije 'Ne bodi ta moški!' postala viralni HIT!

profimedia

Video nove kampanje proti spolnemu nasilju, ki ga je objavila Policija Škotske, je postal viralen. In kot pravijo vsi tisti, ki so ga že videli, se je to zgodilo IZ VSEH PRAVIH RAZLOGOV.

Sporočilo in izvedba sta enostavna.

Igralci v videu zgolj izprašujejo gledalce, ali so že kdaj naredili kaj takšnega, kot je:

  • se opolzko in vulgarno obregnili ob žensko v komentarjih s svojimi prijatelji,
  • poslali eksplicitne fotografije ženskam v zasebna sporočila,
  • izvajali pritisk s sramotenjem, vzbujanjem krivde ali kako drugače silili žensko, da bi storila nekaj, kar si ni želela.

"Večina moških se ne pogleda v ogledalo tako, da bi v njem uzrla resničen problem. Pa čeprav se gledajo naravnost v oči. Spolno nasilje se začne veliko prej, kot si mislite. Ne bodite ta moški," je jasen igralec.

Graham Goulden, nekdanji policist, ki je zdaj specializiran za omejevanje moškega nasilja, je v svojem blogu zapisal, da je središče problema 'prepričanje moških, da so jim ženske dolžne seks že samo zato, ker so moški'. Številni mladi moški vidijo izvajanje pritiskov na ženske kot igro, ali kot je zapisal: "... posledica iger pa so pogosto zmagovalci in tisti, ki izgubijo."

Goulden, policist z več kot 30-letno kariero, je pred tem delal v policijski enoti v Glasgowu.

"Resnica je, da nihče ni nikomur dolžan seksa - niti takrat, ko je prijazen, in niti takrat, ko skuša nad drugim dominirati. Še najmanj pa bi tak lahko bili zgolj zato, ker je moški."

In dodal:

"Če bi si zares želeli ustaviti 'posiljevalsko kulturo' in zmanjšati stopnjo spolnega nasilja v družbi, moramo enkrat za vselej ozavestiti, kako prepričanje o moški upravičenosti negativno vpliva na vse okoli njega, tudi na moške same."

Goulden se v blogu nato 'spotakne' še ob prezentacijo moške upravičenosti v medijih, še posebno v spletni pornografiji, v kateri mrgoli prizorov nadlegovanja in spolnega nasilja.

Na spletni strani kampanje so med drugim objavili listo filmskih likov, ki so 'ta moški'. Na seznamu so se znašli: James Bond, Danny Zuko iz Briljantine, Glenn Quagmire iz Family Guy in večina moških likov iz serije Game of Thrones.

Povedal je še, da moški še kako lahko pomagajo, tako da izzovejo moške, ki nadlegujejo ženske na ulici. Goulden je še spodbudil moške, naj ženske ne ogovarjajo prostaško, o občutku moške upravičenosti do ženskih teles ne klevetajo s svojimi prijatelji, predvsem pa naj se zamislijo nad svojim lastnim vedenjem.

Kampanja je na spletu doživela izjemen odziv, mnenje večine uporabnikov pa odlično povzame tvit kriznega centra za posilstva na Škotskem (Rape Crisis Scotland):

"Čudovito je videti kampanjo Policije Škotske o spolnem nasilju, ki se osredotoča na tiste, ki so zanj odgovorni: to so storilci! Svarila k varovalnemu vedenju žensk NE BO USTAVILO spolnega nasilja, spreminjanje moškega odnosa do tega nasilja in njihovega vedenja pa ga bo. Zato #NeBodiTaMoški."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.