N.Z. | 2. 3. 2022, 15:40

Zaslišala je klavir, potem pa na hodniku posnela ukrajinskega dečka, ki ga je igral

Twitter (Al Jazeera)
Zaslišala je klavir, potem pa na hodniku posnela ukrajinskega dečka, ki ga je igral (foto: Twitter (Al Jazeera))

Novinarka Washington Posta Whitney Leaming, ki se trenutno nahaja v Ukrajini, je zaslišala zvoke klavirja, ki so prihajali iz nekaj nadstropij nižjega večjega hodnika. Da bi bolje slišala, je stopila na hodnik, prižgala kamero mobilnega telefona in posnela dečka, ki je na klavir igral čudovito pesem. Video je do danes postal viralen, identitete dečka pa še vedno niso uspeli razkriti.

Zgodilo se je sredi četrtkovega kaosa, ki je vnesel veliko anksioznosti in negotovosti med ljudi. In takrat se je nek deček v vstopni dvorani hotela v Harkovu usedel za velik bel klavir in začel igrati. Nekaj nadstropij višje se je nahajala novinarka Washington Posta, ko je zaslišala zvoke klavirja, odšla na hodnik in posnela dečka, ki je igral. 

Skladatelji pesmi, ki si jo je deček izbral, se ni niti sanjalo, da bo njihovo delo nekoč postalo ’himna’ vojne v Ukrajini. Pesem ’Hoja do šole’ je bila napisana leta 2020.

»Nikoli nisem razmišljal o tej glasbi kot o politični izjavi, a je prav to postala.« - Philip Glass, skladatelj
»Videl sem posnetek in bil ganjen, da to težko opišem … da je nekdo našel v naši glasbi uteho v tem grozljivem obdobju svojega življenja.« - Paul Leonard-Morgan, skladatelj

Skoraj sedem dni potem, ko je bil posnetek narejen, še vedno nihče ne ve, kdo natančno je bil deček iz Ukrajine, ki je igral klavir.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.