20. 9. 2021, 18:00

Želite varčevati, vendar vam ne uspeva? Preizkusite novo tehniko, s katero se lahko poslovite nenadzorovanemu zapravljanju

Profimedia
Želite varčevati, vendar vam ne uspeva? Preizkusite novo tehniko, s katero se lahko poslovite nenadzorovanemu zapravljanju (foto: Profimedia)

TikTok je poln nasvetov in zvijač, ki nam lahko olajšajo življenje. Tokrat smo na popularni aplikaciji zasledili tehniko, s katero ne boste pretirano zapravljali, še posebej ne po pandemiji, ki je bila za večino finančno težka.

Nova tehnika varčevanja vam da občutek odgovornosti pri denarju, saj boste natančno videli, kam gre vaša plača, kako jo boste porabili in kaj vam bo ostalo.

Metoda se imenuje gotovinsko polnjenje in dokazuje, da varčevanje ni samo za bogate.

Kako se lotim varčevanja?

Ko prejmete plačo, najprej direktno iz bančnega računa plačajte račune, najemnino in ostale mesečne stroške, preostali denar pa dvignite v gotovino.

V TikTok-ih so primeri, ko plačjo dobivajo na tedenski ravni, zato tudi kuverte polnijo tedensko. Pri nas bi to torej spremenili v mesečno polnjenje kuvert – ostale podrobnosti se ne rabijo spremeniti.

Kuverte so imenovane po tem, za kaj bo denar porabljen. V videoposnetku so kategorije hrana, božič, oblačila, rojstni dan, prosti čas, restavracije in drugo.

@sacharenee

Cash stuffing! #CurameChoreo #ShowYourGlow #foryourpage #cashenvelopes #100envelopechallenge #budgetmom #cashenvelopestuffing #fyp

♬ original sound - Sacha Renee

Nekatere kuverte imajo točno določen znesek, nekaterim pa se znesek spreminja glede na potrebo in zaslužek. Če se vaše plačilo spreminja, lahko denar za posamezno kuverto določite tudi po odstotkih.
 
Takšno varčevanje postaja čedalje bolj priljubljen trend in opazimo lahko čedalje več videoposnetkov na to temo. Če se želite vključiti, potrebujete le ovojnice ali vrečke. Podobne zadeve so dostopne tudi preko spleta, kasneje jih le prilagodite svojim kategorijam.

@glowingbudgets

CASH STUFFING for next week 🤑 #cashstuffing #cashstuffingasmr #cashenvelopes #cashenvelopestuffing #howtobudget

♬ original sound - Glowing Budgets

Kar prihranite v določeni kuverti, vam ni potrebno takoj zapraviti. Če na primer v kategorijo rojstni dan vložite po 20 evrov na mesec in ob nakupu darila ne porabite vsega denarja, je to odlična možnost, da prihranite denar za naslednjič.

Upravljanje z denarjem je veščina, ki jo vsi potrebujemo, čeprav se nam morda zdi preprosto. Če še niste odkrili ustrezne metode, poizkusite s to!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.