26. 11. 2016, 12:52 | Vir: Playboy

Glamur in recepti za najboljše koktajle: Viva Cuba Libre!

Ivana Krešić

Pred devetimi leti smo se spraševali, kaj se bo zgodilo ob Fidelovem odhodu? Ali Kuba lahko pričakuje nekdanji glamur? Bodo nekdaj slavni in danes pozabljeni koktajli znova zaživeli? El Commandante odhaja. Se vrača El Presidente?

Med ameriško prohibicijo, v obdobju od leta 1920 do 1933, je bila Havana drugi Las Vegas. Številne ladje ter letala so prevažali žejne Američane proti jugu, na Kubo. In Havana jih je pričakala z res na široko odprtimi rokami (in še s čim). Odpirali so se številni nočni klubi in bari, mešali so se novi in novi koktajli. Nekateri med njimi so še danes priljubljeni, drugi so že davno pozabljeni in jih lahko naročite le še v zaprašenih havanskih barih.

Med pozabljene na žalost spadata tako nežni damski koktajl Mary Pickford kot tudi El Presidente. Basil Woon, avtor knjige When It's Cocktail Time in Cuba, je leta 1928 zapisal: »El Presidente je aristokrat med koktajli in hkrati najbolj priljubljen koktajl med višjim slojem Kubancev.« Victor Bergron, človek, ki je ustvaril Mai Tai, pa je dejal: »El Presidente je pravzaprav kubanski martini. In če mene vprašate – veliko boljši!«

Veliko bolje se je godilo daiquiriju. Zahvala gre tudi Ernestu Hemingwayu, ki je ime El Floridite in daiquirija ponesel prek meja Kube tudi s svojim pivskim rekordom – 16 dvojnih daiquirijev na en mah! Hemingway je pil različico klasičnega daiquirija, tako imenovani zmrznjeni daiquiri oziroma Hemigway special. Zaradi Hemingwayeve sladkorne bolezni je Antonio Melan sladkorni sirup v pijači nadomestil s sokom grenivke in maraskinom. Mimogrede, daiquiri je bil tudi najljubši aperitiv Johna F. Kennedyja. S prihodom Fidela Castra se je ameriško veseljačenje na Kubi končalo. Kaj pa se bo zgodilo ob njegovem odhodu? Lahko Kuba pričakuje nekdanji glamur? Bodo nekdaj slavni in danes pozabljeni koktajli znova zaživeli?

1. Cuba Libre

Long drink, ki je primeren za katerikoli čas dneva.

  • 1/4 limete
  • 4–5 kock ledu
  • 1 merica belega kubanskega ruma
  • 3 1/4 merica kole

Razpolovimo limeto in jo v visokem kozarcu za koktajle dobro pretlačimo. Dodamo preostale sestavine. Dobro premešamo in takoj postrežemo.

Ena najbolj priljubljenih pijač je bila ustvarjena konec 19. oziroma v začetku 20. stoletja, v času špansko–ameriške vojne za Kubo. Nekateri so ga sčasoma preimenovali iz Cuba Libre v Mentiroso, kar v španščini pomeni lažnivec, saj Kuba po mnenju mnogih že dolgo ni več svobodna.

2. Daiquiri

Short drink, ki je primeren za katerikoli čas dneva.

5–6 kock ledu

1 merica belega kubanskega ruma

1/2 merice sveže stisnjenega soka limete

2 čajni žlički sladkornega sirupa

Vse sestavine damo v ročni mešalnik. Stresamo približno 10 sekund. Pijačo prelijemo v kozarec in takoj postrežemo.

Davnega leta 1898 je koktajl izumila skupinica Američanov, ki so delali v vasici Daiquiri v bližini Santiaga na Kubi. V nasprotju s številnimi legendami, ki krožijo o njegovem nastanku, pa obstaja le ena zgodba o tem, kdo je kriv za njegovo slavo. To je zagotovo Constantino Ribalaigua – El Grande Constante, barman v El Floriditi, ki so jo pozneje ljubkovalno poimenovali v La Cuna del Daiquiri ali zibelka daiquirija.

3. Mary Pickford

Short drink, ki je primeren za katerikoli čas dneva.

  • 5–6 kock ledu
  • 1 1/4 merice belega kubanskega ruma
  • 0,5 merice ananasovega soka
  • 1 čajna žlička sirupa granatina

Vse sestavine damo v ročni mešalnik. Stresamo približno 10 sekund. Pijačo prelijemo v kozarec in takoj postrežemo.

Mary Pickford je bila ena prvih zvezd nemega filma. Leta 1919 je z D. W. Griffithom, Douglasom Fairbanksom, s katerim se je poročila, in Charliejem Chaplinom, s katerim je posnela film na Kubi, ustanovila studio United Artists. Med snemanjem na Kubi je Fred Kaufman, barman hotela Sevilla, zanjo ustvaril koktajl in ga po njej tudi poimenoval.

4. Cubanita

Long drink, ki ga običajno strežemo in pijemo zjutraj.

  • 5–6 kock ledu
  • 1 1/4 merice belega kubanskega ruma
  • 3 merice paradižnikovega soka
  • 1 čajna žlička sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1 čajna žlička worchesterske omake
  • 2–3 kapljice rdečega tabaska
  • 1 ščepec soli
  • 1 ščepec črnega popra

Vse sestavine damo hkrati v mešalni kozarec. Dobro premešamo. Prelijemo v visok kozarec za koktajle in takoj postrežemo.

Cubanita je kubanska različica Bloody Mary.

5. El Presidente

Long drink, ki je primeren za katerikoli čas dneva.

  • 5–6 kock ledu
  • 1 merica belega kubanskega ruma
  • 0,5 merice suhega vermuta
  • 1 čajna žlička sirupa granatina
  • pomarančna lupina
  • 1 koktajl češnja

V kozarec za mešanje pijač damo led, vermut ter sirup granatina in mešamo 10 sekund. Prelijemo v kozarec za martini. Odrežemo nekaj pomarančne lupine in jo nad kozarcem dobro stisnemo, tako da sprostimo eterično olje. Pijači ne dodajte lupine, le olje! Dodajte še češnjo in postrezite.

Ustvaril naj bi ga ameriški barman v Jockey Clubu v Havani, in ga v čast predsedniku Gerardu Machadu y Moralesu poimenoval El Presidente. Leta 1928 ga je Machado na sprejemu ponudil ameriškemu predsedniku Coolidgeu. Nerodnost ali provokacija? Coolidge je pijačo zavrnil. Je bil pač čas prohibicije ...

6. Mojito

Long drink, ki je primeren za katerikoli čas dneva.

  • 8–10 lističev sveže mete
  • 2 žlički sladkorja v prahu
  • 4-5 zdrobljenih
  • kock ledu
  • 1 merica belega kubanskega ruma
  • 0,5 merice sveže stisnjenega limetinega soka
  • 1,5 merice sode

Oprane lističe mete damo v visoki kozarec za koktajle. Nato jih pretlačimo in dodamo sladkor v prahu. Dodamo še zdrobljen led in vse preostale sestavine. Mešamo približno 10 sekund in postrežemo.

Mojito je zaslovel predvsem s pomočjo havanskega bara La Bodeguita del Medio, katerega moto je bil: »Hemingway pije daiquiri v Floriditi in mojito v Bodeguiti!« Danes sodi mojito med najbolj priljubljene osvežilne koktajle.

TEKST: Margita Zrimšek

FOTO: Ivana Krešić

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord