28. 8. 2020, 08:11 | Vir: STA

Vlado Kreslin z gosti drevi na Ljubljana festivalu

Shutterstock

Vlado Kreslin je reden gost Ljubljana festivala že skoraj tri desetletja in tudi letošnja, 68. izdaja ne bo minila brez njega. Kreslin bo tudi na drevišnjem koncertu na Kongresnem trgu na oder stopil z raznovrstno paleto gostov in predstavil pesmi iz svoje obsežne glasbene zakladnice. Kot napovedujejo na festivalu, bo zapel poletju v slovo.

Žametni glas Vlada Kreslina in njegova neizmerna poetičnost ustvarjata že več desetletji posebno slovensko glasbeno zgodbo z razprodanimi koncerti in izjemno množico oboževalcev vseh starosti. Mehkoba, ujeta v melodijo, in brezčasna sporočila o življenjskih modrostih, ki opredeljujejo njegovo glasbo, so posneti na zavidljivo diskografijo z dolgim seznamom uspešnic. Med njimi so Namesto koga roža cveti, Preko Mure preko Drave, Z Goričkega v Piran in Tista črna kitara.

Čeprav izhaja iz rockerskih voda, iz skupin Horizont in Martin Krpan, s katerimi se je uveljavljal v mladosti, se je njegov talent najizraziteje razkril v osebnoizpovednem žanru; v oživljanju ljudske glasbe na presečišču kantavtorstva in šansona. Tukaj sta mu stala ob strani Beltinška banda in Mali bogovi, menijo na Ljubljana festivalu.

Kreslin je svojo glasbeno pot začinil tudi z vrsto sodelovanj z najrazličnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Mary Coughlan, Siddharta ter Severa in Gal Gjurin.

Za njim je izjemno število koncertov, tudi v tujini, napisal pa je tudi glasbo za več slovenskih filmov in objavil nekaj knjig, med njimi Zakartano uro.

"Glasba Vlada Kreslina lahko prikliče solzo ganljivosti na obraz, stisne zaljubljene v objem in dvigne poslušalce na plesišče," so še zapisali na Ljubljana festivalu.

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec