Darjo Hrib | 29. 4. 2020, 15:49

Vse, kar morate vedeti o Kim Yo Jong, mlajši sestri Kima Jonga Una

Profimedia

Odkar so začele krožiti govorice o bolezni, potencialno pa celo smrti severnokorejskega vodje Kima Jonga Una, je v ospredje stopila njegova mlajša sestra Kim Yo Jong, ki bi bila najverjetnejša naslednica na prestolu družinske dinastije.

Spoštljiva gospodična se je med javnimi nastopi starejšega brata Kima Jonga Una ves čas držala nekje v ozadju. Včasih je tu ali tam stopila iz sence svojega diktatorskega brata, da mu pridrži pepelnik ali hitro naredi nekaj zapiskov, medtem ko on s tem ali onim svetovnim voditeljem kramlja o političnih zadevah.

Ob odsotnosti Kima Džonga Una žarometi uprti v njegovo sestro

O njej se nikoli ni veliko govorilo. Na družinskem drevesu dinastije Kim se pokaže, da je Kim Yo Jong najmlajša od treh otrok, ki jih je imel prejšnji veliki vodja Kim Džong Il z ženo Ko Yong Hui. Aktualni vodja Severne Koreje Kim Jong Un je bil rojen leta 1984. Ima starejšega brata, Kima Jonga Chula, rojenega leta 1980, in mlajšo sestro Kim Yo Jong. Kim Jong Il je imel še dva otroka z drugo ženo. Od vseh petih otrok so, glede na različne informacije, danes živi še trije ali štirje. Čeprav je Kim Yo Jong najmlajša, nihče v družini nima dejanske možnosti, da bi ji v primeru smrti ali odstopa starejšega brata spodnesel mesto na prestolu Severne Koreje.

Profimedia

Ko so se 15. aprila začele širiti govorice, da je 36-letni Kim Jong Un na robu smrti, saj je po operaciji srca izpustil praznovanje ob 88. obletnici ustanovitve severnokorejske vojske, je svetovna javnost začela ugibati, kaj se resnično dogaja. Da je stanje resno, je nakazovalo tudi dejstvo, da je bila naslednji dan v Severno Korejo odposlana kitajska zdravniška ekipa.

Družina Kim, ki Severno Korejo vodi že od leta 1948, ima namreč težave s srcem že v družini. Kim Jong Un je obenem tudi strasten kadilec, od prevzema oblasti leta 2011 pa se je tudi zelo zredil. Prve govorice so namigovale, da naj bi se Kim Jong Un zgrudil med sprehodom enkrat na začetku meseca.

V tej zmedi se je začelo ugibati o prihodnosti na čelu severnokorejske vladavine. In oči so bile kolektivno uprte v Kim Yo Jong.

Kdo je Kim Yo Jong?

Kim Yo Jong je bila med vladavino starejšega brata pametno tiho. Ni se odzivala niti na govorice o bratovih barbarskih odločitvah, ki naj bi vključevale celo naročen umor njunega strica. Kljub temu analitikom in poznavalcem severnokorejskega režima Kim Yo Jong ni popolna neznanka. Vedo, da se za podobo umirjene in odmaknjene gospodične skriva pametna in preračunljiva ženska, ki ima znotraj severnokorejske hierarhije izredno veliko moči in vpliva.

Preden je zasedla svoje mesto v srcu severnokorejske elite, naj bi Yo Jong ogromno potovala po svetu in menda celo študirala v Parizu. Bliže režimskemu centru se je pomaknila leta 2013, po umoru strica Janga Songa Thaeka in po umiku prej zelo vplivne tete Kim Kyong-hui iz javnega življenja.

Leta 2014 je bila imenovana za izvršno direktorico oddelka za propagando in agitacijo v vodilni delavski stranki, tako da je prav ona zaslužna za premeteno in skrbno dodelano klesanje podobe svojega starejšega brata v očeh javnosti doma in po svetu. Med drugim naj bi bila podpisana pod številnimi marketinškimi podvigi, s katerimi je želela brata predstaviti kot 'ljudskega vodjo'. Njen PR-konstrukt je med drugim tudi odmevno srečanje njenega brata s košarkarsko zvezdo Dennisom Rodmanom.

Leta 2014 je Kim Yo Jong za kratek čas celo nadomeščala brata na čelu Severne Koreje, ko je bil ta odsoten zaradi bolezni.

Leta 2017 je postala alternativna članica vodilnega politbiroja in s tem šele druga ženska, ki je kadarkoli zavzela to mesto.

Premierno se je širši svetovni javnosti predstavila leta 2018, ko je kot predstavnica Severne Koreje obiskala olimpijske igre v Južni Koreji. Bila je del odprave, ki je 50 let po koncu vojne prvič organizirala mirovne pogovore z južno sosedo. Pogovori med Kimom Jongom Unom in južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom so potem stekli že aprila istega leta.

Lahko Kim Yo Jong popelje Severno Korejo v drugačne čase?

Med obiskom Južne Koreje je navdušila lokalne medije. Hvalili so njen skromni slog, tako glede oblačenja kot tudi vedenja, in jo poimenovali kar za severnokorejsko Ivanko Trump. Njen pogled proti ameriškemu podpredsedniku Miku Penceu med  ceremonijo ob odprtju olimpijskih iger je postal prava spletna senzacija. Označili so ga za 'smrtonosni pogled s strani'.

Profimedia
Kim Yo Jong in Mike Pence na odprtju zimskih olimpijskih iger leta 2018

O njenem zasebnem življenju seveda ni veliko podatkov. Njen mož naj bi bil Choe Ryong Hae, sicer bližnji sorodnik, predvsem pa ceremonialni vodja države in drugi najmočnejši človek v Severni Koreji. Tudi zanj se je nekaj časa ugibalo, da bi lahko morda bil naslednik Kima Jonga Una.

Čeprav se na prvi pogled Kim Yo Jong zdi kot dramatičen preobrat od voditeljskih trendov starejšega brata, pa analitiki pravijo, da verjetno na oblasti ne bi bila nič manj agresivna. Lani je Južno Korejo med strelskimi vajami s pravimi naboji označila za 'lajanje prestrašenega psa'. Nekateri strokovnjaki ugotavljajo, da bi s prevzemom oblasti morda celo čutila potrebo, da se izkaže, in bi zato znala biti še trša v mednarodnih odnosih.

To pa bi lahko bilo še toliko bolj usodno v teh časih, ko so odnosi med Združenimi državami in Kitajsko, znano in dolgoletno zaveznico Severne Koreje, zelo napeti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.