D.H. | 16. 9. 2020, 13:55

Vse za fotografijo – plaz kritik za vplivnico, ki je požare v Ameriki izkoristila za fotografsko kuliso

profimedia
Vse za fotografijo – plaz kritik za vplivnico, ki je požare v Ameriki izkoristila za fotografsko kuliso (foto: profimedia)

Od začetka avgusta strahoviti požari uničujejo Kalifornijo, Oregon in Washington – požganih je več kot 120.000 hektarjev površin, uničenih je tisoče domov, več kot 30 ljudi je umrlo. Lokacije teh požarov pa so očitno nekaterim tudi odlična priložnost za ustvarjanje modnih Instagram fotografij.

Kalifornijska blogerka Colette LeClair je na Instagramu objavila dve fotografiji, na katerih pozira na plaži San Francisca, obdana z dimom podivjanih požarov. Po poročanju portala Paper je Colette LeClair ob prvi fotografiji zapisala, da je to njen zadnji dan na tej lokaciji, preden se seli nazaj v Los Angeles, takrat pa bo potem obleka, ki jo nosi na fotografiji, na voljo za nakup.

Javnost se je odzvala kritično, češ, da izkorišča tragedijo za promocijo prodaje oblačil in da bi lahko z malce drugačnim pristopom vseeno ustregla svojim sledilcem, obenem pa širšo javnost (predvsem pa, kot so poudarili kritiki, prebivalce na drugi strani ameriškega kontinenta) opozorila na katastrofo, ki jo v teh tednih doživljajo na zahodni obali Amerike, s tem pa morda vplivala celo na razvoj diskurza o podnebnih spremembah.

»Ni videla dlje kot to, da gre oranžno nebo lepo skupaj z oranžno obleko,« je zapisal eden od kritikov.

Fotografijo so ljudje delili tudi na Twitterju in kmalu je postala viralna. Colette je zato spremenila pripis ob fotografiji, kjer zdaj piše: »Moj zadnji dan tu! Želela sem se posloviti od oceana in plaže ter narediti nekaj, kar sem z užitkom počela vsa ta leta, ko sem živela tu – fotografije s tripodom stojalom.«

Podatek, da bo obleka potem naprodaj, je umaknila in zapisala, da sedaj zbira obleke, ki jih bo podarila, dodala pa še, da obleka, ki jo nosi na fotografiji, ne bo šla z njo v Los Angeles, da pa je morda nekdo v San Franciscu, ki bi jo rad imel.

Zaradi navala kritik je nato pripisala še obrazložitev. »Da pojasnim – peljala sem se na plažo ponoči in posnela nekaj fotografij, ker rada fotografiram. V tem mestu sem fotografirala vsa pretekla tri leta. Obožujem to mesto. Po Kaliforniji divjajo požari že tedne. Uničujoče je. Molim za ljudi, ki se soočajo s temi požari. POŠILJAM VAM MOJO LJUBEZEN.«

Možnost komentiranja fotografije je potem izključila.

Colette LeClair pa ni edina vplivnica, ki je skušala aktualne tragedije izkoristiti za hitre všečke. Kot opažajo nekateri poznavalci, gre za trend, ki se je močno razširil preteklo leto, ko so nekateri vplivneži začeli objavljati fotografije iz Černobila in selfije s pogorišča stolpa Grenfell v Londonu, kjer je leta 2017 v strašanskem požaru umrlo 72 ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.