25. 4. 2017, 18:27 | Vir: STA

WikiTribune v spopad z lažnimi novicami

profimedia

Ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales je zagnal projekt WikiTribune, ki bo po njegovih besedah preoblikoval svet novic, deloval pa bo na enakih načelih kot priljubljena spletna enciklopedija.

"Novice so pokvarjene in lahko jih popravimo," piše na spletni strani WikiTribune, ki se bo spopadel s poplavo lažnih novic in dezinformacij. Pri tem mu bo pomagala velika spletna skupnost novinarjev in drugih, ki bodo preverjali dejstva, podobno kot to počnejo pri Wikipedii.

Spletna stran bo brezplačna in brez oglasov, zanašala pa se bo na prispevke uporabnikov tako kot neprofitna fundacija Wikimedia, ki upravlja Wikipedio.

Skupnost sodelavcev WikiTribune bo preverjala dejstva in pomagala zagotoviti, da bo jezik faktičen in nevtralen. Prav tako si bodo prizadevali za maksimalno transparentnost glede virov, zato bodo objavljali celotne prepise, videe in zvočne posnetke intervjujev, je povedal profesor novinarstva na newyorški univerzi City Jeff Jarvis, ki svetuje pri projektu.

"Vidim potrebo po inovacijah na področju novih oblik novic," je dodal.

WikiTribune namerava zaposliti deset novinarjev, ima pa tudi svetovalno ekipo, ki jo sestavljajo Jarvis, vlagatelj tveganega kapitala Guy Kawasaki in britanska igralka Lily Cole, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.