Woody Allen je končno našel založnika za svojo avtobiografijo

5. 3. 2020, 08:30 | Scena | Vir: STA

              Woody Allen je končno našel založnika za svojo avtobiografijo (foto: profimedia) profimedia

Ameriški režiser in igralec Woody Allen bo aprila vendarle izdal avtobiografijo Apropos of Nothing. Založniške hiše so se zaradi obtožb, da je pred 25 leti spolno zlorabil svojo posvojenko Dylan Farrow, izogibale izdaji knjige, zdaj pa je projekt prevzel založnik Hachette. Nad odločitvijo založbe je ogorčen Allenov sin Ronan Farrow.

Knjiga bo ponujala opis tako poklicnega kot zasebnega življenja oskarjevca. Avtor v njej spregovori o svojem delu v gledališču, pri filmu, na televiziji, pa tudi o nočnem življenju in pojavljanju v tisku, so zapisali pri založbi.

Po pisanju tujih agencij in portalov Farrow založniško hišo Hachette obtožuje, da ni preverila dejstev glede avtorjeve knjige. Po njegovih besedah je založba s tem, da "ni nikoli stopila v stik z njegovo sestro, da bi preverila še njeno plat zgodbe, delovala skrajno neprofesionalno". Obenem založba s tem kaže tudi na pomanjkanje etike in sočutja do žrtev spolnega nasilja, je prepričan Farrow.

Pri založniški hiši so se na Farrowove obtožbe odzvali z besedami, da ne dovolijo, da bi kdorkoli posegal v založniški program, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskovalni novinar in Pulitzerjev nagrajenec Farrow je pod okriljem založniške hiše Hachette izdal knjigo z naslovom Catch and Kill, v katerem je pisal o spolnih zlorabah producenta Harveyja Weinsteina. Kot je poudaril, z založbo "ne bo mogel več sodelovati mirne vesti".

Ronald Farrow tudi sicer brani svojo sestro Dylan Farrow, ki naj bi jo Allen kot svojo posvojenko spolno zlorabil, ko je imela sedem let. Oskarjevec se zato že dolgo sooča z obtožbami različnih gibanj, kot je na primer Jaz tudi.

Zvezdnikov ugled se je še bolj omajal leta 2018, ko je za argentinsko televizijo Canal 13 ironično izjavil, da bi lahko bil sam predstavnik gibanja Jaz tudi, s katerim da je povezan zaradi zgolj ene obtožbe ženske - Mie Farrow, s katero se je ločeval. Allen je namreč javnosti predstavil zgodbo, da je bila Dylan Farrow ranljiva deklica, ki jo je užaljena Mia Farrow pregovorila v to, naj svojega krušnega očeta predstavi kot spolnega izprijenca.