Za Picassovo sliko Ženska z baretko naj bi iztržili od 10 do 15 milijonov

1. 3. 2021, 06:33 | Scena | Vir: STA

              Za Picassovo sliko Ženska z baretko naj bi iztržili od 10 do 15 milijonov (foto: profimedia) profimedia

Avkcijska hiša Bonhams bo 13. maja v sklopu dražbe impresionističnih in modernističnih del v New Yorku ponudila tudi portret slovitega španskega slikarja Pabla Picassa. Gre za sliko Ženska z baretko, ki je nastala leta 1937. To leto sicer velja za eno od Picassovih plodnejših, saj je tedaj naslikal tudi Guernico in Jokajočo žensko.

Na sliki Ženska z baretko je Picasso marca 1937 upodobil svojo veliko muzo Marie-Therese Walter. Slika ni bila razstavljena vse od leta 1984, ko so jo kupili lastniki neke newyorške galerije. Pri Bonhams so njeno vrednost ocenili med 10 in 15 milijonov ameriških dolarjev, povzema portal Art Daily.

Molly Ott Ambler iz avkcijske hiše Bonhams je povedala, da svetel, vesel portret Marie-Therese Walter vzbuja občutek stabilnosti in miru, kljub temu da je nastal v za Picassa zasebno precej nemirnem obdobju, hkrati pa je bila v zraku tudi neizbežnost vojne.

"Družinsko življenje z Marie-Therese Walter in njuno hčerjo Mayo je zanj predstavljalo zavetje miru in čutnosti, kar je čudovito upodobil v tem delu," je dodala.

Picasso je bil namreč v začetku leta 1937 še vedno poročen z Olgo, ki se od njega ni želela ločiti, hkrati pa je bil čustveno razdvojen med dve ženski. Svojo dolgoletno ljubico in muzo Marie-Therese Walter in Doro Maar, ki jo je spoznal leta 1936. Prav tako je bil slikar zelo obremenjen s špansko državljansko vojno, še piše Art Daily.

Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je tam pripravil razstave. Umrl je v Mouginsu.