25. 9. 2021, 09:54 | Vir: STA

Za prva digitalna smeška na newyorški dražbi iztržili dobrih 200 tisoč evrov

profimedia

Čustveni simboli, emotikoni oz. smeški predstavljajo nepogrešljiv del pisne digitalne komunikacije. Kako zelo so cenjeni, je pokazala tudi nedavna spletna dražba. Na njej so prva simbola - nasmejanega in žalostnega računalniškega emotikona - prodali za 237.500 dolarjev (202.670 evrov).

Nasmejanega smeška sestavljajo dvopičje, vezaj in zaklepaj, medtem ko je žalosten smeško sestavljen iz dvopičja, vezaja in oklepaja.

Leta 1982 ju je izumil profesor znanosti Scott E. Fahlman z ameriške univerze Carnegie Mellon, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala ameriška avkcijska hiša Heritage Auctions.

V sporočilu, ki ga je Fahlman napisal 19. septembra 1982, je predlagal, da bi se kombinacija simbolov, ki jo danes poznamo kot nasmejanega smeška, uporabljala kot simbol za "samo šalim se". Zaporedje znakov, ki danes predstavlja žalosten obraz, pa bi pomenil "žalosten sem".

Fahlmanova stvaritev je pomembna tudi zato, ker prinaša človeškost, kontekst in čustva pustemu zaslonu, so poudarili v avkcijski hiši.

Unikatno delo so prodali v obliki digitalnega potrdila o pristnosti. Obstaja lahko več identičnih kopij predmeta, a le konkretna velja za izvirnik.

Dražba je vključevala tudi eseja, ki ju je Fahlman napisal o izumu smeškov, enega je napisal leta 2002 ob njuni 20. obletnici, drugega pa izključno za dražbo. Poleg tega je najvišji ponudnik četrtkove dražbe prejel tudi podpisan in okvirjen Fahlmanov certifikat.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.