30. 10. 2020, 13:44

Za vaš bralni seznam: 3 za osebno rast in sprostitev + 5 kratkočasnih novih romanov

Shutterstock

Iz Mladinske knjige so nas obvestili o nekaj novejših, branja vrednih knjižnih del. Med njimi so izpostavili tri knjige za osebno rast in dodali pet predlogov napetih kratkočasnic, ki so kot nalašč za ta jesenski čas.

Najprej ...

3 za osebno rast in sprostitev

Med knjigami za osebno rast na tem mestu (po predlogu založbe) izpostavljamo izvirno delo dr. Kristijana Muska Lešnika Nekaj ti želim povedati ter prevodno Zapisi o živčnem planetu Matta Haiga. V praznični čas pa nas bo z novimi dnevniški zapisi v knjigi Sveta noč, zgaran na moč povedel Adam Kay, avtor uspešnice Tole bo bolelo.

NEKAJ TI ŽELIM POVEDATI
  • Kristijan Musek Lešnik

Knjiga dr. Kristijana Muska Lešnika prinaša navdih in optimizem ter odgovore na mnoga življenjska vprašanja.

Dr. Kristijan Musek Lešnik je psiholog z dvajsetletnimi izkušnjami na področju vzgoje in izobraževanja ter vodenja in avtor več strokovnih del. V knjigi Nekaj ti želim povedati pa najprej kot oče dveh mladostnikov in šele nato kot izkušen strokovnjak odgovarja na mnoga življenjska vprašanja, na katera starši svojim otrokom bodisi ne znajo bodisi ne zmorejo odgovoriti. V središču je vprašanje, kaj je v življenju pomembno: ljubiti ali biti ljubljen, prisluhniti sebi ali drugim, biti zvest sebi ali drugim, ali so pomembnejša čustva ali razum, se dobri odnosi zgodijo ali zgradijo, se srečen rodiš ali si srečo izbereš.

ZAPISI O ŽIVČNEM PLANETU

Kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč

  • Matt Haig

Knjiga bo všeč tudi tistim, ki ne bi nikoli posegli po priročniku za samopomoč, a se zavedajo, da morajo v življenju nekaj spremeniti.

Matt Haig s spretnostjo sijajnega pisatelja in neposrednostjo navadnega človeka v kratkih, duhovitih in iskrenih zapisih razmišlja o velikih in malih rečeh, ki nam rušijo duševni mir. In se sproti tudi sam uči, kako spet postati cel.  Haig ve, kako je, če se podira svet okoli nas – in predvsem v nas samih.

Razmišljanja o tem, kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva vedno več in (pre)več ter nas navdaja s strahom in tesnobo, odlikujejo neposrednost in modrost pa tudi humor.

SVETA NOČ, ZGARAN NA MOČ
  • Adam Kay

Na začetku leta nas je Adam Kay s svojim zdravniškim dnevnikom Tole bo bolelo spravljal v smeh in solze, pred božično-novoletnimi prazniki je tu nov odmerek njegovih duhovitih prigod.

»Božični prazniki so nekakšen z girlandami ozaljšan in z vonjem po smrečju prežet premor; čas, ko se hočeš nočeš vse preprosto … ustavi.«  Toda (ne)sreča nikoli ne počiva, niti za praznike ne, in tako kot vsem zdravnikom se je tudi Adamu Kayu v času vseh prazničnih dežurstev nabralo veliko zgod in nezgod. Humorno je popisal tudi tiste, ki niso bile najbolj prijetne. Tale knjiga je njegova duhovita in srčna zahvala vsem, ki ob petkih in svetkih skrbijo za zdravje ljudi.

5 jesenskih knjižnih kratkočasnic
Jesenske knjižne novosti Mladinske knjige prinašajo pet  prevodnih romanov. To so Otroci z vlaka Viole Ardone, Tesnoba do roba Fredrika Backmana, Vrni se pome Heidi Perks, Četrtkov klub za umore Richarda Osmana  in Menjalnica sanj Jojo Moyes.
OTROCI Z VLAKA
  • Viola Ardone

Pretresljiv roman o stiski prisilne ločitve in izgube identitete.

Viola Ardone je v zgodbo sedemletnega Ameriga združila glasove 70 tisoč italijanskih otrok, ki so jih njihove revne družine s socialno ogroženega juga Italije med letoma 1945 in 1952 začasno poslale v rejo na bogatejši sever države. Tam se je otrokom odprl neznan in nerazumljiv svet. Ob milosti ali nemilosti krušne družine so se na svoj način soočali z novim okoljem, navadami in drugačnim jezikom. Nekateri so pobegnili, drugi so ob podpori nove družine postopno zaživeli v ljubečem domu, dokler jih niso spet poslali nazaj na jug …

TESNOBA DO ROBA
  • Fredrik Backman

Priljubljeni švedski pisatelj Fredrik Backman tokrat navdušuje s komično detektivsko zgodbo.

Fredrik Backman je z duhovitimi in hkrati ganljivimi romani o vsakodnevnem pogumu navadnih ljudi dosegel mednarodni uspeh. Slovenskim bralcem se je prikupil že z romanom Mož po imenu Ove, sledili so še Tu je bila Britt-Marie, Babica vas pozdravlja in se opravičuje, Mi smo medvedi ter Mi proti vam. Tokrat navdušuje s komedijo o ugrabitvi, ki se odvija med nič hudega slutečimi potencialnimi kupci stanovanja dan pred silvestrovim. V stanovanje plane bančni ropar na begu pred policijo. Začne se drama s talci, a dva zagrenjena ljubitelja Ikeinega pohištva, razdražena nosečnica, depresivna milijarderka in nadležna nepremičninarka (da o zajcu sploh ne govorimo) so za roparja prehud zalogaj. Ko ima vsega dovolj, jih izpusti. A ko policija vdre v stanovanje, ni notri nikogar …

VRNI SE POME
  • Heidi Perks

Glavna junakinja napete kriminalke britanske avtorice Heidi Perks (1973) Stella Harvey se ob novici o najdenem truplu na vrtu svojega nekdanjega doma vrne v kraj svojega otroštva trdno odločena, da odkrije ozadje umora izpred 25 let.

Žrtev je namreč umrla pred petindvajsetimi leti, prav tedaj, ko se je Stellina družina zelo na hitro in na videz brez razloga preselila z otoka. Mala otoška skupnost, ki jo novica o najdenem truplo vznemiri, Stelle ne sprejme odprtih rok. Zdi se, da nekoč prijazni ljudje varujejo temačne skrivnosti ...

ČETRTKOV KLUB ZA UMORE
  • Richard Osman

Duhovita kriminalka Richarda Osmana, britanskega televizijskega voditelja, režiserja in pro­ducenta, je takoj postala uspešnica in je najbolj prodajana knjiga na britanskem knjižnem trgu. Navdušuje tako oboževalce Agathe Christie kot ljubitelje prigod Hendrika Groena. Na britanskem knjižnem trgu je najbolje prodajana knjiga.

Štirje osemdesetletni prijatelji se vsak četrtek sestajajo v idiličnem upokojenskem naselju Sončni gaj. Središče njihovih druženj niso aktivnosti ali pogovori, ki zaposlujejo običajne starostnike. Požvižgajo se na balinanje in pletenje, zanje je veliko bolj zanimivo in zabavno razvozlavanje starih, nepojasnjenih umorov. Nekega dne pa skoraj pred njihovim pragom najdejo umorjenega krajevnega gradbinca in četverica začne navdušeno po svoje preiskovati umor.

PRODAJALNICA SANJ
  • Jojo Moyes

Novi roman priljubljene britanske pisateljice Jojo Moyes prinaša zgodbo o prijateljstvu, pogumu in ljubezni.

Moyesova je tudi slovensko bralstvo ganila z romanom Ob tebi in nadaljevanjema prigod Louise Clark (Brez tebe in Samo jaz), nato pa še z romani Skupaj, Zadnje ljubezensko pismo in Dekle, ki si ga zapustil.

Podobno kot v romanu Dekle, ki si ga zapustil tudi v Prodajalnici sanj sledimo zgodbama iz dveh časovnih obdobij. Anglija, leto 1963: razvajena lepotica  Athene Forster na polno uživa življenje. Umiri se ob postavnem Douglasu Fairleyju-Hulmu, njuna poroka pa močno razočara Vivi, ki je že od najstniških let zaljubljena vanj. Toda Athene se po komaj dveh letih zakona naveliča moža in sledi neizogibno.

Anglija, leto 2001: Suzanna Peacock se v letu 2001 z možem vrne v domači kraj, ki ga je zapustila zaradi bremena razvpite matere. Mož jo nagovarja, da bi si ustvarila družino, a Suzanna materinstvo prelaga. Za začetek odpre trgovinico, ki ji prinese nova prijateljstva, in prvič v življenju odkrije, kaj jo zares veseli.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.