5. 9. 2020, 08:04 | Vir: STA

Začela se je akcija Gibalno ovirani gore osvajajo

STA/Aljoša Rehar
Začela se je akcija Gibalno ovirani gore osvajajo (foto: STA/Aljoša Rehar)

Gibalno ovirani se bodo danes v okviru akcije Gibalno ovirani gore osvajajo (GOGO 2020) podali v Tamar in na Boč. V nedeljo bosta sledila še pohoda v kočo na Čavnu in Lavričevo kočo na Gradišču, kjer bo v četrtek, 10. septembra, tudi zaključek akcije. Pohodi sovpadajo tudi z akcijo Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Akcija Gibalno ovirani gore osvajajo - GOGO nagovarja k telesni dejavnosti vse gibalno ovirane, da zapustijo udobje kavča in enoličnega vsakdana ter se podajo v naravo, družbo in novim dogodivščinam naproti. Akcija posega na različna področja in se usmerja na posameznika, na njegove zmožnosti, zaznavanje in potrebe.

Kot pravi vodja odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami Jurček Nowakk, je namen akcije inkluzija skozi okrepitev aktivne vloge invalidov in oseb s posebnimi potrebami za preprečevanje osamljenosti, izključenosti, apatičnosti in telesne nedejavnosti.

Gibalno ovirani so do sedaj hodili v hribe na različne načine in predvsem v lastni organizaciji, s to akcijo pa se lahko pohodov udeležijo vse vrste gibalno ovirani, od paraplegikov, distrofikov, oseb z multiplo sklezoro ali odsotnostjo uda do oseb pa kapi ali poškodbi glave, tudi vsi, ki uporabljajo različne vrste invalidskih vozičkov, bergle, hodulje ali opornice.

Akcija poteka v sodelovanju Planinske zveze Slovenije, Zveze paraplegikov Slovenije in Zveze društev za cerebralno paralizo Sonček. Njen generalni sponzor je podjetje H-Bit, poteka pa pod častnim pokroviteljstvom predsednik republike Boruta Pahorja.

Akcijo izvajajo tudi z namenom ustvarjanja pogojev za razvoj planinstva za vse invalide in osebe s posebnimi potrebami. Z akcijo GOGO namreč gore postajajo dostopne tudi tistim, ki jim doslej niso bile.

Akcija bo potekala v treh terminih v štirih kočah. Danes se bodo invalidi odpravili v Tamar in na Boč, v nedeljo pa na Čaven in Gradišče, kjer bo 10. septembra tudi zaključek akcije. V kočah jih bodo postregli sodelujoči v akciji Gluhi strežejo v planinskih kočah. V kočah pa bodo tudi ambasadorji akcije, med katerimi so Viki Grošelj, Andrej in Marija Štremfelj, Tone Kuntner, Evgen Bavčar in Mojca Mavec.

"Odzivi iz preteklih let so bili zelo dobri. Prejeli smo številne pohvale in spodbude, da še razširimo to našo dejavnost. Številni so poudarili izvirnost v pristopu, pomen tkanja medsebojnih vezi, pogumno odločitev, kajti vodenje invalidov je zahtevnejše kot običajno planinsko vodenje," pravi predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan in dodaja, da so temeljne planinske vrednot tovarištvo, medsebojna pomoč, prostovoljstvo in skrb za naravo vtkane tudi v to akcijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.