25. 9. 2012, 11:40 | Vir: Playboy

Antarktika - zadnja nedotaknjena divjina v našem krhkem svetu

Danie Ferreira

Antarktiko bičajo snežni viharji, njeno srce je zaklenjeno v ledeno prostranstvo, obkoljeno z ledenim morjem, in globlje ko greš v to celino, bolj te zavrača.

Nekoč je nekdo rekel, da če bi bila Antarktika glasbenica, bi bila Mozart. Če bi bila slikarka, kiparka, bi bila Michelangelo. Če bi bila književnica, bi bila Shakespeare. Pa vendar je ona še nekaj veliko več­jega – edini kraj na Zemlji, ki je še vedno takšen, kakršen mora biti.

Zadnja divjina na Zemlji … Antarktika je najlepša in najmičnejša ljubica, in ko jo prvič srečaš, se brez vsakega dvoma takoj zaljubiš vanjo. To je ljubezen na prvi pogled. Toda zavedaj se, brez kakršnegakoli pretiravanja, da se bo spremenila in ti strla srce.

Takšna ekstremna izkušnja, ekstremna izpostavljenost prvinski naravi, ekstremne psihološke preizkušnje … vsaka ura dneva … znajdeš se v renčečih zobeh celine, ki ne mara obiskovalcev. In globlje ko greš vanjo, bolj te zavrača.

Eden od čudežev današnjega sveta je, da lahko potuješ po svetu in ga vidiš s svojimi očmi, nedosegljivi jug pa je postal slaven tudi zaradi dramatične zgodovine in privlači še danes. Stoletje po osvojitvi južnega pola so ljudje še vedno očarani nad zgodbami Scotta, Amundsena, Shack­letona in drugih pionirskih raziskovalcev Antarktike – zlasti zaradi heroizma in tragedij, poguma in notranje trdnosti in neverjetnih človeških epskih zgodbah o dosežkih in neuspehih, ki se v sodobnem času zdijo komajda verjetni.

Kim Stanley Robinson, avtor danes že klasičnih znanstvenofantastičnih del, je bil tisti, ki je dejal, da pod 40 stopinjami zem­ljepisne širine ne veljajo več nobeni zakoni, pod 50 stopinjami ni več Boga, pod 60 stopinjami ni več zdrave pameti in pod 70 stopinjami ni več življenja.

In vendar se ljudje podajamo na to celino, pa ne samo raziskovalno, na njej celo tekmujemo. Zaradi iskanja smisla oziroma transcendence? Zaradi preseganja umskih in fizičnih omejitev? Ali preprosto zaradi gole avanture, brez kak­šnega pravega razloga? Ob 100-letnici osvojitve južnega pola se je med antarktičnim poletjem 2011/2012 17 moš­kih in žensk v sedmih ekipah iz šestih držav podalo na najtežjo vzdržljivostno tekmo sedanjega časa. Kako je bilo, poglejte na YouTubu, vtipkajte 'Cold Sweat ML 1-24'.

Tekst & foto: Danie Ferreira

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.