7. 5. 2017, 11:07 | Vir: STA

Zadnje priprave na Evrovizijo v Kijevu so v teku!

Ema 2017

V Mednarodnem razstavnem centru v Kijevu potekajo še zadnje priprave na začetek 62. tekmovanja za pesem Evrovizije. Slovenijo bo že v torkovem prvem polfinalu kot predzadnji zastopal Omar Naber s skladbo On My Way. Na tekmovanju, ki bo slavilo raznolikost, se bo po izpadu Rusije pomerilo 42 držav, veliki zmagovalec pa bo znan v soboto, 13. maja.

Na evrovizijskem odru bodo letos slavili raznolikost, tako ali drugače, saj se obeta pisana paleta nastopajočih iz raznovrstnih kulturnih ozadij, ki se bodo predstavili s skladbami različnih zvrsti.

Na glasbenem tekmovanju bi se morali pomeriti predstavniki iz 43 držav, a je do zapletov prišlo pri nastopu 27-letne ruske predstavnice Julije Samoilove, ki je od otroštva na invalidskem vozičku. Ukrajina je konec marca ruski predstavnici prepovedala nastop, ker je ta leta 2015 nastopila na poletnem koncertu na območju Krima, ki ga je Ukrajini leta 2014 zasegla Rusija. Ruska televizija Channel One je zavrnila ponujeni rešitvi v zapletu, ena je bila izbor novega predstavnika, in se sredi aprila odločila, da glasbenega tekmovanja ne bo predvajala. To je Rusijo dokončno stalo nastopa na Eurosongu.

Tako se letos za zmago poteguje 42 držav. V prvem polfinalu bo nastopilo skupno 18 izvajalcev, tudi slovenski predstavnik Omar Naber. Ta bo s skladbo On My Way na oder stopil kot predzadnji in skušal Slovenijo uvrstiti v šestindvajseterico držav, ki se bodo za zmago potegovale v velikem finalu. Naber je pred odhodom v Kijev konec aprila povedal, da bo na tekmovanju dal vse od sebe, pri čemer ga ne zanima rezultat. Zaveda se, da je Slovenija majhna država, ki ima manjše možnosti od bolj ambicioznih.

Naber bo na Evroviziji nastopil drugič, ponovno v Kijevu, kjer se je s pesmijo Stop predstavil že pred 12 leti. Kot je povedal za STA, je njegova prednost v tem, da v primerjavi z večino ni novinec na Evroviziji: "Ker bolje od njih vem, kako se stvarem streže in kaj se od glasbenikov pričakuje." Zaveda pa se, da glasba ni edini faktor, ki šteje na evrovizijskem tekmovanju.

V zgodovini tekmovanja se je že zgodilo, da je glasbenik iz ene države nastopil dvakrat. Med zadnjimi je bila to Nemka Lena, ki je s skladbo Satelitte zmagala leta 2010, naslednje leto pa svojo državo ponovno zastopala s pesmijo Taken by a Stranger. Že četrtič pa bo letos San Marino zastopala Valentina Monetta. Tokrat bo v duetu z Jimmiejem Wilsonom zapela Spirit Of The Night.

Pesem On My Way, ki je nastala pred desetimi leti, je po besedah Omarja Naberja zelo močna in osebnoizpovedna, zato lahko nagovarja poslušalca in omogoča, da se z njo lahko marsikdo poistoveti. "Mislim, da je to ena najboljših pesmi, kar sem jih napisal," je poudaril. Na odru bo stal sam, saj meni, da je dovolj močan kot izvajalec in "ima možnost prepričati, tudi če je sam na odru".

Po prvi generalki je povedal, da za njegovim nastopom stoji skupina strokovnjakov, ki jim popolnoma zaupa, z njihovim delom pa je zadovoljen. Na odru bo stal v lesketajoči se obleki Jelene Proković ob dodelanem svetlobnem ozadju, ki ga zaznamuje stopnjevanje igre bele in modre svetlobe.

Vse od izbora Naberja za slovenskega predstavnika na Evroviziji so se pojavljale kritike, številne vezane na to, da je bil leta 2011 spoznan za krivega spolnega nasilja nad žensko. Zaživela je tudi peticija, naj namesto njega Slovenijo v Kijevu zastopata brata iz zasedbe BQL, ki sta pridobila največ glasov občinstva. A se Naber s kritikami ni ukvarjal, za Delo je povedal, da "so le odsev ljudi, ki jih pišejo". V pogovoru za petkov Vikend je poudaril, da ni bil obsojen spolnega nasilja, temveč nasilništva. Pogojno kazen je že odslužil.

Slovenskemu predstavniku na tekmovanju glede na stavnice ne kaže najbolje, saj se na njih uvršča na zadnja mesta. A kot poročajo nekateri mediji, so kljub vsemu napovedi po drugi generalki nekoliko svetlejše. Nekateri menijo celo, da bi bili lahko Slovenija in Malta največji presenečenji prvega polfinala.

Najvišje na stavnici uradne spletne strani tekmovanja sicer kotira italijanski predstavnik Francesco Gabbani s skladbo Occidentali's Karma, sledijo mu mladi bolgarski predstavnik Kristian Kostov s skladbo Beautiful Mess, senzibilni Portugalec Salvador Sobral s skladbo Amar Pelos Dois ter švedski predstavnik Robin Bengtsson, ki bo zapel I Can't Go On.

Letos se na evrovizijski oder po letu predaha poleg predstavnika Portugalske vrača še predstavnik Romunije, posebej pomembno pa bo tekmovanje za Avstrijo, Dansko in Veliko Britanijo, ki bodo slavile 60. obletnico sodelovanja na evrovizijskih odrih.

Mednarodni razstavni center v Kijevu sprejme 11.000 gledalcev. Drugi finale bo na sporedu 11. maja, veliki finale pa 13. maja. Tudi v drugem predizboru se bo pomerilo 18 držav, najboljših deset pesmi iz vsakega predizbora pa se bo ponovno predstavilo v finalnem večeru, skupaj z lansko zmagovalko Ukrajino in predstavniki držav iz skupine velikih pet - Italijo, Veliko Britanijo, Španijo, Nemčijo in Francijo. Ukrajina bo svojo lansko zmagovalko Džamalo počastila tudi z izdajo znamke z njeno podobo.

Tri večere bodo evrovizijsko tekmovanje prvič v zgodovini prireditve vodili trije moški - Oleksandr Skichko, Volodymyr Ostapchuk in Timur Miroshnychenko, za slovenske gledalce pa bo prenos komentiral Andrej Hofer, so sporočili z RTV Slovenija.

Za STA pripravila Maja Čehovin Korsika

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.